Hlavní obsah

Češi si běžně půjčují věci od známých, výjimkou nejsou ani auta či motorky

Novinky, bab

Čtyři z deseti Čechů si v posledních dvou letech půjčili nějakou věc v hodnotě nad 500 korun od svých známých. Nejčastěji se jednalo o nářadí v průměrné hodnotě tisíc až pět tisíc korun. Více než třetina lidí však využila i předmět dražší než 20 tisíc korun, půjčila si například auto či motorku. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Foto: Profimedia.cz

Domácí kutilové si s oblibou mezi sebou půjčují nářadí.

Článek

Půjčit si od sousedky nějakou přísadu při vaření, která v domácnosti právě došla, je běžnou situací pro valnou většinu lidí. Jenže Češi nezůstávají jen u drobností.

Proč kupovat vrtačku, pokud je v domácnosti potřeba sotva dvakrát za rok? Více než dvě pětiny lidí podobné situace řeší tím, že si půjčí potřebnou věc od známých, příbuzných nebo třeba právě u sousedů.

„Vzhledem k tomu, že osm lidí z deseti počítá s tím, že podobnou asistenci ocení protislužbou, je taková vzájemná výpomoc velmi praktická. Navíc šetří rodinný rozpočet, protože koupě dané věci by si vyžádala nemalé peníze. Celá třetina těch, kteří si něco půjčili, totiž uvádí, že v posledních dvou letech takto využili i předmět, který byl dražší než 20 tisíc korun,“ upozornil Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Češi totiž nemají problém zapůjčit známým třeba auto či motorku, které poslouží k cestě na dovolenou nebo stěhování.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaká byla hodnota věcí, které si Češi půjčili od známých

Nejčastěji si ale Češi půjčují věci v hodnotě do pěti tisíc korun. Domácí kutilové s oblibou využijí cizí nářadí, které představuje téměř dvě pětiny zapůjčených předmětů, v pětině případů pak jde o elektroniku. Ženy si naopak od svých známých nejčastěji půjčují knihy.

Za zapůjčení se Češi odměňují, nejčastěji dárkem do 200 korun

Češi zapůjčení věci rozhodně nevnímají jako automatické - téměř čtyři pětiny lidí alespoň někdy nabídnou odměnu, přičemž více než dvě pětiny tak činí vždy.

V osmi případech z deseti se cena dárku pohybuje od sta do dvou set korun.

U půjčeného auta tak lidé zaplatí nejen projetý benzín a naftu, ale také z dovolené přivezou lahev vína nebo bonboniéru jako poděkování. Někteří lidé, především však ženy, projevují svou vděčnost například upečením moučníku.

Češi se hlavně snaží ukázat, že si pomoci váží, proto vkládají energii například do pečení, které je sice stojí čas, ale výsledek je více osobní než zakoupená láhev alkoholu.

Rozbitá půjčená věc? Každá desátá žena to zamlčí

I při nejlepší vůli se někdy stane nehoda a půjčená věc nedopadne dobře, stalo se to zhruba každému sedmému až osmému respondentovi. Ne každý se ale k poškození přizná - pět ze sta Čechů uvedlo, že v takovém případě dělalo tzv. ”mrtvého brouka„ a o problému mlčelo. Průměr zvedají ženy, poškození totiž tutlá každá desátá.

Na druhou stranu ale čtvrtina lidí si v podobném nemilém případě vystačila s omluvou, třetina koupila věc novou, více než polovina přispěla na opravu nebo na pořízení náhrady a 13 procent lidí se vlastníka pokusilo uchlácholit malým dárkem.

Příspěvek na opravu přitom volí osm z deseti provinilých mužů, zatímco ženy preferují buď omluvu, nebo nákup nové věci výměnou za poškozenou.

Anketa

Jaká byla hodnota věci, kterou jste si v posledních dvou letech půjčil/a od přátel, známých či sousedů?
Do 1000 Kč
4,7 %
1001 až 5000 Kč
6,9 %
5001 až 20 000 Kč
2,7 %
Více než 20 000 Kč
15,5 %
Nic jsem si nepůjčil/a.
70,2 %
Celkem hlasovalo 1222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám