Hlavní obsah

Češi si půjčují od příbuzných, žádnou smlouvu nesepisují

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Čechům chybí pár tisíc, o „založení” nejčastěji požádají své příbuzné. Svou finanční situaci takto řeší dvě pětiny lidí. Ovšem v devíti z deseti případů půjčku smlouvou neošetří, což může být riskantní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Nejčastěji půjčují rodiče svým dospělým dětem

První kroky lidí při žádosti o půjčku zhruba do deseti tisíc korun vedou za příbuznými. Mnozí Češi jim totiž věří a doufají, že je neodmítnou. Nejčastěji se pak obrací na rodiče, což uvedly dvě třetiny z těch, kteří si peníze půjčili od známých a rodiny.

Další zhruba pětina lidí požádala kamarády, každý sedmý pak sourozence.

Foto: David Ryneš, Novinky

Od kterých příbuzných či známých si Češi půjčili víc než 5000 Kč

Pokud se role obrátí, pak téměř polovina dotázaných svým příbuzným nikdy nepůjčila více než pět tisíc. A opět jsou-li lidé v roli věřitele, poskytují peníze hlavně rodině a známým.

„Půjčit si peníze od příbuzných je nejjednodušší varianta. Lidé počítají s tím, že jim v případě potíží rodiče či sourozenci počkají se splátkou a oni se tak nedostanou do problémů. O stejnou motivaci jde v případě půjček od kamarádů,“ uvedl Michal Kozub z Home Credit.

Lidé si věří a na smlouvu zapomínají

Půjčka mezi příbuznými je vždy založená na vzájemné důvěře, v sázce jsou koneckonců vztahy v rodině. Domluva o pravidelném splácení však často bývá pouze ústní - devět z deseti Čechů totiž při poskytnutí půjčky příbuznému vůbec nepodepisuje smlouvu.

„Je milé, že lidé svým příbuzným při půjčování peněz věří. I přesto by si však měli půjčku mezi sebou potvrdit smlouvou. Tím se pouze pojistí pro případ, že dojde k neočekávaným událostem. Je to koneckonců pojistka pro obě strany a vyjasnění pravidel,” upozornil Kozub.

Ne vždy se všechny půjčené peníze vrátí

Půjčování peněz mezi příbuznými však může způsobit i nepříjemnosti. Pětina lidí totiž uvedla, že když půjčila svým nebližším, nedostala nazpátek peníze všechny. V opačném případě, kdy si respondenti od svých příbuzných půjčili, byla situace lepší: nižší částku vrátila pouze dvacetina Čechů.

Většinou jsou však dotázaní s půjčováním peněz svým nejbližším spokojení a zpět dostanou stejnou částku, jakou na začátku půjčili.

Nízký úrok a obavy o vztahy v rodině

Lidé si při půjčování mezi příbuznými nejvíce cení nízkého nebo žádného úroku, kdy svému věřiteli nemusí dávat žádné peníze navíc, zmínily to více než čtyři pětiny oslovených.

Více než dvě třetiny Čechů si také chválí možnost splácet půjčku podle vzájemné dohody a rychlé možnosti změn.

Pokud se ale příbuzný se splátkou zpozdí, může to mezi věřitelem a dlužníkem vyvolat negativní emoce a zničit křehkou důvěru. Jako hlavní nevýhodu půjček proto 84 procent Čechů považuje riziko zhoršení vzájemných vztahů, lidé se navíc při žádání příbuzných o půjčku velmi často cítí trapně.

Dalším problémem je chybějící záruka návratnosti peněz. Lidé negativně hodnotí i absenci pravidel, podle kterých by se měli při splácení řídit.

„Poskytování půjčky mezi příbuznými má určitě své značné výhody. Pokud ale lidé nesplácí včas, věřitelům to může vadit a dochází k neshodám. Půjčka proto může výrazně ovlivnit vztahy v rodině. Před uzavřením dohody by si lidé také měli jasně definovat pravidla, za jakých k půjčce dojde. Ty by potom měli obě strany dodržovat. Lidé mají často pocit, že žádné podmínky nepotřebují, protože se znají,“ dodal Kozub.

Anketa

Půjčil/a jste si někdy peníze od příbuzných či známých?
Ano
66,6 %
Ne
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Postavení lidí, kteří mají půjčku, posílí

Levnější předčasné splacení hypotéky, omezení výše sankcí za pozdní splácení úvěru či větší kontrola nebankovních poskytovatelů půjček a celkové posílení...

Výběr článků

Načítám