Hlavní obsah

Příjmy mužů a žen: až desetitisícové rozdíly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy v soukromých firmách si loni v Česku v průměru vydělaly o 19,1 procenta méně než muži. Jejich průměrná mzda činila 34 968 korun, zatímco u mužů to bylo 43 200 korun. Ženy ji tak měly v průměru o 8232 korun nižší. Rozdíly v jejich neprospěch ale mohly být i desetitisícové.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplynulo to z aktuálně zveřejněných údajů informačního systému o průměrném výdělku, provozovaného ministerstvem práce a sociálních věcí.

„Z hlediska pohlaví rostly hrubé měsíční mzdy rychleji ženám než mužům, avšak úroveň mezd žen je stále nižší než úroveň mezd mužů,“ konstatoval materiál.

Rozdíly jsou dané několika faktory. Jednak je to tím, že ženy mají často kariéru přerušenou rodičovskou dovolenou a nerostou jim příjmy tak rychle. Navíc je více špičkových manažerů s vysokými příjmy mezi muži, zvyšují tak průměr.

Rozdíly ve mzdách mužů a žen jsou v ČR větší než v Polsku i Rumunsku

Finance

Mzdové podhodnocení žen je nejvíce vidět na takzvaném horním a dolním decilu. To jsou údaje o deseti procentech lidí s nejnižšími a nejvyššími příjmy.

U těch nejhůře placených dosahovaly příjmy žen maximálně 18 748 korun. To bylo o 1224 korun méně než u mužů.

Ve skupině nejvíce vydělávajících žen začínaly výdělky na 54 332 korunách. Byly tak minimálně o 14 996 korun nižší než u mužských protějšků, kteří dostávali mzdu od 69 328 korun výše.

Blahobytní čtyřicátníci

Bližší pohled na skupinu vysokopříjmových ukázal, že nejvíce si v soukromých firmách vydělávají muži mezi 40 a 49 roky věku. Jejich příjmy začínají na 80 553 korunách. U žen ve stejném věku je tato hranice o 24 280 korun nižší.

MŠMT: Plat učitelů vzrostl na 47 590 korun

Věda a školy

Ve státní a veřejné sféře byl rozdíl nižší, což je dáno tím, že se zde výdělky řídí tarifními tabulkami a není možné v nich dělat takové rozdíly jako u „smluvních“ mezd ve firmách. Ženy zde měly průměrný plat 42 948, muži 48 432 korun.

Při propočtu rozdílu vycházejícího z platů mužů dospějeme k tomu, že ženy dostávaly na výplatní pásce o 11,3 procenta méně. A to přesto, že i ve státní a veřejné sféře rostly příjmy více ženám než mužům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám