Hlavní obsah

Rozdíly ve mzdách mužů a žen jsou v ČR větší než v Polsku i Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdíly v příjmech mužů a žen v Česku už pátým rokem klesají. Na konci roku 2020 dosahovaly v průměru 16,4 procenta v neprospěch žen. Vyplývá to z údajů aktuálně zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zemi však patří sedmá nejhorší příčka ze 30 evropských zemí. Mezi ně evropští statistici přiřadili 27 zemí Evropské unie, ke kterým připočítali i Norsko, Švýcarsko a Island. Česko je v této oblasti nejenom za státy typu Belgie či Švédsko, ale i za Slovenskem, Polskem či Rumunskem.

Průměrný rozdíl, tzv. gender pay gap, činí v EU 13 procent. Na Slovensku je to 15,8 procenta, v Polsku pak jen 4,5 procenta. Nejnižší je v Lucembursku s 0,7 procenta, následuje Rumunsko s 2,4 procenta. Nejnižší mzdy v porovnání s muži, v průměru o 22,6 procenta nižší, mají ženy v Lotyšsku.

Reálná průměrná mzda klesla kvůli inflaci o dvě procenta

Ekonomika

„Většina zemí EU zaznamenala vyšší rozdíly v odměňování žen a mužů v soukromém sektoru než ve veřejném,“ uvedl Eurostat.

To může být podle něj způsobeno tím, že ve většině zemí je plat ve veřejném sektoru určován transparentními mzdovými tabulkami, které platí stejně pro muže i ženy. V Česku tak mají ženy pracující ve státní a veřejné správě nižší mzdy než muži o 13,8 procenta, v soukromých firmách je to o 20,3 procenta.

Koupě nemovitosti

Podle serveru Uswitch má Česko třetí největší „příjmovou“ mezeru v úsporách žen a mužů, pokud jde o koupi nemovitosti. Žena si zde tak může pořídit nemovitost v průměru o dva roky a sedm měsíců později než muž.

Získat vlastní nemovitost je pro Čechy těžší než pro ostatní Evropany

Finance

„Studie odhadla počet let v každé zemi na základě průměrné míry úspor domácností, ročních příjmů a sazeb daně z příjmu ve srovnání s průměrnou cenou nemovitosti a minimálními požadavky na vklad v každé lokalitě,“ upřesnili autoři.

Server přitom porovnával 22 států západní a střední Evropy. Nejnižší rozdíl byl v již zmíněném Rumunsku, necelé čtyři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám