Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Vzrostly dávky i čerpání rodičovské

Od počátku července začala platit řada změn u sociálních dávek. Usnadní například cestování hendikepovaným lidem, jimž na polovinu zlevnila doprava. Rodiče zase mohou měsíčně čerpat vyšší rodičovský příspěvek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Příspěvek na bydlení

O tuto dávku je možné nově požádat prostřednictvím spe­ciálního internetového formuláře. Mezi základní změny patří zjednodušení žádosti, takže už není nutné dokladovat například výdaje na výtah či služby spojené s užíváním bytu. O dávku také není nutné žádat každý rok znovu, přiznává se automaticky na dobu neurčitou.

Senát schválil a prezident podepsal jednodušší pravidla pro příspěvek na bydlení

Domácí

Jakoukoliv změnu v pří­jmech, výdajích či počtu členů dané domácnosti je však nutné hlásit. Doklady pak není třeba předkládat v originále, stačí kopie.

Rodičovský příspěvek

Maximální možná částka, kterou mohou lidé na rodičovské dovolené čerpat, se zvýšila z 10 tisíc na 13 tisíc měsíčně. Nezvýšila se ale celková výše rodičovského příspěvku, takže se o navýšenou částku krátí doba strávená doma s dítětem.

Mimořádná okamžitá pomoc

Tuto nenárokovou jednorázovou dávku určenou lidem bez majetku a dostatečných příjmů mohly doposud získat například oběti tornáda, povodní, požárů či havárií. Slouží ale i na náklady související s výdaji na vzdělání či zájmovou činnost dítěte.

Nově ji mohou dostat lidé, jimž kvůli nedostatku peněz hrozí ztráta bydlení nebo zůstanou bez základních potřeb. Její výše může v tomto případě dosáhnout až dvacetinásobku životního minima jednotlivce v průběhu jednoho roku. To je v současnosti 92 400 korun.

Vyšší minima

Od 1. července se také zvýšilo životní a existenční minimum jednotlivce, a to o 8,8 procenta. U životního minima to znamená nárůst ze 4250 na 4620 korun.

Životní minimum se zvýší na 4620 korun

Domácí

U dvou dospělých v rodině se zvýší ze 7440 na 8090 korun, u dvou dospělých a jednoho dítěte mladšího šesti let z 9610 na 10 450 korun, u rodiny se dvěma dospělými a dvěma dětmi ve věku osm až šestnáct let ze 13 160 na 14 310 korun.

Existenční minimum vzrostlo z 2740 na 2980 korun.

Zvýšené sociální dávky

Zvýšení obou minim má vliv na nárok na sociální dávky a často i na jejich vyplácenou výši. Například na přídavky na děti mají nárok rodiny s příjmem do 3,4násobku životního minima.

Na dávku tak nyní dosáhnou samoživitelé s pětiletým potomkem s měsíční částkou do 22 474 korun čistého, dosud to bylo 20 672 korun. U rodičovského páru s osmiletým až šestnáctiletým potomkem se příjmová hranice posouvá ze 44 744 korun čistého na 48 654 korun.

Prarodič, který má vnouče v pěstounské péči, pobírá příspěvek 1,8násobek minima. Nově by tak měl mít 8316 korun místo dosavadních 7650 korun měsíčně.

Tetám, strýcům či sourozencům a známým, kteří dostávají jako pěstouni jednoho dítěte 2,3násobek minima, se příspěvek zvedá z 9775 na 10 626 korun.

Třeba na porodné pak mají nárok rodiny, které v kalendářním čtvrtletí předcházejícím porodu měly měsíční čisté příjmy nižší než 2,7násobek životního minima, do něhož se započítává i narozené dítě. To bylo doposud u společně žijícího páru 25 947 korun, nyní je to 28 215 korun.

Hendikepovaní levněji

Lidé, kterým je přiznána invalidita ve 3. stupni, mají nárok na novou sleva na dopravu. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě mimo MHD si mohou kupovat jízdenky za 50 procent z obyčejného jízdného.

Pro uplatnění slevy je třeba mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve 3. stupni.

Invalidům od července levnější jízdné

Domácí

Kód si lze vyzvednout na příslušné pobočce ČSSZ nebo o něj požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ. Na úřad může zajít i člověk, kterého k tomu dotyčný zmocní.

Solidární příspěvek

Změnila se výše solidárního příspěvku určeného lidem, kteří zdarma poskytují ubytování ukrajinským uprchlíkům. V domácnostech, které sdílí příjemce dávky s běženci, je možné dostávat tři tisíce korun na osobu, maximálně však devět tisíc korun za měsíc. Doposud to bylo 12 tisíc korun.

Příjemci dávky, kteří poskytují uprchlíkům celý byt či dům, mohou dostat až 15 tisíc korun měsíčně. I zde se výše příspěvku řídí počtem ubytovaných osob. U jednoho uprchlíka je to pět tisíc korun, u dvou devět tisíc korun, u tří 12 tisíc korun, u čtyř 14 tisíc korun a u pěti a více běženců 15 tisíc korun. I zde to doposud bylo maximálně 12 tisíc korun za měsíc.

Solidární příspěvek za ubytování uprchlíků se změní

Domácí

Tyto byty či domy ale musejí být minimálně měsíc před začátkem ubytování cizinců neobývány. Důvodem je, aby nedocházelo k vystěhovávání současných uživatelů bytu za účelem získání příspěvku.

Nově se také upřesnilo, že za bezplatné poskytnutí ubytování se považují i případy, kdy se ubytovaní podílí na úhradě služeb, zejména tedy na nákladech za plyn a elektřinu.

Humanitární dávka přísnější

Na humanitární dávku pro ukrajinské občany, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli ruské agresi, nově nemají mít nárok ti, jimž bylo bezplatně poskytnuto ubytování včetně celodenní stravy a základních hygienických pomůcek. Začíná se také kontrolovat, zda se při opakované žádosti o dávku uprchlíci nacházejí na území ČR. V případě pochybností se musejí dostavit na pobočku úřadu práce.

Až do šestého měsíce byla dávka ve výši pět tisíc korun, od sedmého měsíce je pro dospělé uprchlíky 4620 korun měsíčně, pro běžence do 18 let věku pak 3320 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám