Hlavní obsah

Solidární příspěvek za ubytování uprchlíků se změní

– Praha

Podpora pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky, by se měla od července lišit v případě pokoje a celého bytu. Po jednání kabinetu to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci v Praze

Článek

Konkrétně za ubytování v pokoji by stát poskytoval tři tisíce korun na osobu a měsíc, ale nejvýš devět tisíc korun. Za celý byt by pak dávka mohla měsíčně činit 5000 až 15 tisíc korun podle počtu ubytovaných.

Příspěvek je možné žádat na ubytování, které má prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a přístup k pitné vodě. Podle návrhu by se i ve druhém pololetí měl příspěvek vyplácet na ubytování aspoň na 16 dnů v měsíci v kuse.

Ministerstvo vyčíslilo náklady uprchlické krize na 7,2 miliardy

Domácí

Nyní je možné za bezplatné ubytování běženců na nejméně 16 dnů v měsíci v kuse získat od státu na pokrytí nákladů 3000 korun na osobu, na domácnost ale nejvýš 12 tisíc korun.

Ministerstvo práce dále v podkladech k nařízení uvádí, že v domácnostech teď bydlí 45 tisíc uprchlíků. Výdaje na solidární příspěvky jsou měsíčně 134 milionů korun. Při novém nastavení by to podle ministerstva bylo o devět procent víc, tedy 146 milionů korun.

Pracuje přes 80 tisíc Ukrajinců 

Jurečka také po jednání vlády ve středu uvedl, že v Česku pracuje přes 80 tisíc ukrajinských uprchlíků. „Číslo nám každý týden roste,“ uvedl ministr.

„Přispívají svými odvody do společného rozpočtu,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám