Hlavní obsah

Pracovních úrazů bylo loni nejméně za 10 let, vzrostl ale počet zemřelých

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho zaměstnanců bylo během loňského roku nuceno vyměnit kancelář za domácí prostředí. Home office se tak výrazně podepsal i na počtu pracovních úrazů, kterých podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo nejméně za posledních deset let. Oproti předchozímu roku však přibylo smrtelných úrazů, a to o necelou pětinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z dat ČSÚ vyplývá, že v loňském roce utrpělo pracovní úraz 41 358 pracovníků, což bylo o osm procent méně než v roce 2019 a vůbec nejméně za uplynulých 10 let.

Z celkového množství 98 procent pracovních úrazů spadalo mezi případy s více než třídenní pracovní neschopností.

V roce 2020 se v práci zranilo 41 358 lidí, 108 jich na následky úrazu zemřelo

„Odhadujeme, že nižší počet pracovních úrazů souvisí s přesunem velké části zaměstnanců na home office. Například v oblasti finančních institucí, kde bylo často možné pracovat z domova, ubylo úrazů o čtvrtinu, u vládních institucí o desetinu. Jde o podobný efekt, jako u výrazného úbytku dopravních nehod na jaře 2020, kdy byla zavedena nejpřísnější opatření proti epidemii covid-19,“ uvedl Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

Podle ČSÚ patřil mezi nejvíce rizikové obory zpracovatelský průmysl, velký počet pracovních úrazů zaznamenaly i oblast dopravy a skladování či zdravotní a sociální péče. K 16 procentům všech podobných nehod došlo v Praze, pouhými dvěma procenty se na celkovém počtu podílel Karlovarský kraj.

Odškodnění i na home office

Pokud se zraníte při výkonu práce, máte nárok na odškodnění. Ovšem kompenzace vám může být výrazně krácena, či dokonce zcela upřena, pokud jste utrpěli újmu například při zvlášť závažném porušení pracovní kázně.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

Podle Becka mají nárok na odškodnění i zaměstnanci, kteří se zranili při výkonu práce v domácím prostředí. Upozornil, že v posledních 12 měsících těchto lidí výrazně přibylo.

„Vždy je důležité, aby měli poškození možnost home office uvedenou v pracovní smlouvě. Musí také prokázat, že úraz vznikl v souvislosti se zaměstnáním, což bývá zpravidla kámen úrazu. Doporučujeme, aby lidé vše řádně zdokumentovali, situaci jim pomůže doložit například obyčejný foťák mobilního telefonu,“ uvedl Beck.

Na jakou náhradu nákladů máte nárok při práci z domova

Finance

Popsal například případ IT specialisty, který skládal počítač a při zkoušce napájení ho „kopla” rozbitá zásuvka, o jejíž vadě nevěděl. V úleku spadl a narazil hlavou do stolu. Měl silný otřes mozku, rozbitou hlavu, hematom a posunutý obratel krční páteře, takže musel nosit límec.

Vyšší odškodnění pozůstalým

Některé pracovní úrazy bohužel končí i úmrtím. V průměru každý rok jejich následkem zemře kolem 110 osob. Loňský rok byl v tomto směru průměrným, zemřelo 108 lidí. Ovšem v porovnání s rokem 2019, kdy bylo v práci usmrceno 92 osob, se jedná o 17procentní nárůst.

Od ledna 2021 vychází pozůstalým vstříc novela zákoníku práce. „Nejenže rozšiřuje okruh blízkých, kteří mají na odškodnění právo, ale také tuto částku zvedá. Nově se odškodnění odvozuje od dvacetinásobku průměrné mzdy v národním hospodářství zjištěné za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém pozůstalému vzniklo právo na jednorázovou náhradu,“ upřesnil Beck.

Covid jako nemoc z povolání? Žádostí přibývá

Domácí

Stále větší množství zaměstnanců se hlásí o odškodnění za onemocnění covid-19 a důsledky nemoci. Podle Becka bude zásadní, aby lidé prokázali, že se nakazili v práci a případné dlouhodobé zdravotní následky souvisí právě s infekcí covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám