Hlavní obsah

Polovina Čechů plánuje dovolenou v zahraničí, na nákladech chtějí ušetřit

Letošní dovolenou si Češi chtějí užít, ale pokud možno za méně peněz než loni. Láká je zahraničí, mnozí však tuší, že pobyt mimo Česko bude zřejmě letos na nějakou dobu naposledy.

Foto: Novinky

Kde Češi plánují strávit dovolenou

Článek

Každý druhý Čech by letos o dovolené rád zamířil do některé ze zahraničních destinací, ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Sodexo Benefity. V loňském roce touto dobou měla podobné plány pouze třetina oslovených.

Nejčastěji plánovanými místy zahraničních dovolených jsou letoviska u moře (38 procent), ale i wellness hotely (21 procent) či historické památky (40 procent).

Plány musel změnit každý pátý

Do dovolenkových plánů už třetím rokem zasahují různé události, letos je to především válka na Ukrajině. Ovšem jak ukázal průzkum, plány na léto ovlivnila mnohem méně než loňská omezující opatření v důsledku šíření nemoci covid-19. Přeorganizovat dovolené loni musely více než dvě pětiny (44 procent) lidí, letos je to ale o více než polovinu méně (20 procent).

Socioložka: Rostoucí ceny ohrožují až třetinu domácností

Stalo se

„Po dvou letech, kdy cestování komplikoval covid a s ním spojená omezení, si lidé prostě chtějí léto opravdu užít. Řada z nich dost možná s vědomím, že v dalších letech si to kvůli inflaci nebudou moci dopřát,“ doplnil Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Třetina Čechů plánuje jednu dlouhou, minimálně dvoutýdenní, ale i delší dovolenou. Více než polovina oslovených však počítá se dvěma až čtyřmi maximálně sedmidenními pobyty.

Hlavně levněji než loni

Většina lidí by ráda pořídila dovolenou levněji než loni.

„Ten rozdíl oproti loňským plánům je opravdu výrazný. Výrazně narostl počet těch, kteří chtějí utratit jen pět tisíc korun za osobu. Oproti loňským 18 procentům je to letos 24 procent. Nejšetrnější jsou lidé v Královéhradeckém kraji a na Vysočině, v obou případech je to polovina dotazovaných,“ doplnil Michelfeit.

Foto: Novinky

Plánované náklady na letošní dovolenou za osobu

Jak dále dodal, je ovšem otázka, jaká nakonec bude skutečnost, byť cestovní kanceláře hlásí, že zájezdy zatím příliš nezdražují a například vyšší ceny paliv se do cen ještě nestihly promítnout. „Navíc pokud do zemí, jako je Egypt nebo Turecko, nepřijede ruská klientela, mohou tyto destinace dokonce zlevnit.“

Svět se vrací k cestování, letenky ale zdražují

Cestování

Na aktuální cenovou hladinu však nelze spoléhat, je potřeba počítat s tím, že ceny do léta ještě vzrostou, upozorňují odborníci na cestovní ruch. ERV Evropská pojišťovna na své nedávné tiskové konferenci zmínila, že obecnému zdražování se cestovní ruch velmi pravděpodobně nevyhne. Růst cen paliv zatím na svých bedrech drží dopravci či cestovní kanceláře na úkor vlastních marží. Zároveň však provozovatelé hotelů ve vybraných destinacích již nyní hlásí nárůsty cen.

„Pokud růst cen vstupů bude pokračovat, mohou už i cestovní kanceláře začít výrazněji promítat zdražení do cen zájezdů. Na druhou stranu, přívětivý kurz koruny a velmi silná konkurence mezi největšími hráči na trhu může tento růst zmírnit,“ doplnil Štěpán Landík z ERV Evropské pojišťovny.

Anketa

Kolik letos plánujete utratit za dovolenou za osobu?
Do 5 tisíc korun
6,4 %
5001 až 10 tisíc korun
8,6 %
10 001 až 20 tisíc korun
15,8 %
20 001 až 30 tisíc korun
9,7 %
Více než 30 tisíc korun
23,2 %
Na dovolenou se letos nechystám.
36,3 %
Celkem hlasovalo 11885 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám