Hlavní obsah

Platební morálka firem se nelepší

Právo, jon

České firmy loni hradily své závazky v průměru za 76 dní, což je o den déle, než tomu bylo v roce 2012. Jde o nejhorší výsledek od roku 2009, kdy dodavatelé na své peníze čekali 77 dní. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti ČSOB Factoring.

Foto: ČSOB, Právo

Průměrná doba placení pohledávek a průměrný počet dnů návratnosti pohledávek.

Článek

V porovnání s okolními státy Evropské unie si nevede Česko příliš dobře. Například odběratelé na Slovensku hradí dodané zboží a poskytnuté služby o 17 dní dříve než u nás.

Jak ukázala čerstvá statistika ČSOB Factoring, v roce 2013 české firmy dokonce překonaly rekord v pozdním placení z předloňského roku. O celých 11 dní si meziročně pohoršili dodavatelé do zdravotnictví, o 10 dní déle se čeká na peníze ve stavebnictví a týden navíc trvá zaplacení faktur v automobilovém průmyslu.

„Firmy se v Česku stále potýkají s nedostatkem provozního kapitálu. Situace způsobuje problémy zejména malým a středním dodavatelům v některých odvětvích, neboť neschopností poskytnout odběratelům požadovaný odklad splatnosti ztrácejí konkurenceschopnost.

V případě nedostupnosti úvěrů lze přitom delší splatnost financovat třeba právě prostřednictvím faktoringu,“ vysvětlil Tomáš Morávek, předseda představenstva ČSOB Factoring.

Slovensko je na tom lépe

Meziročně si nejvíce polepšily z hlediska platební morálky firmy v oblasti maloobchodu, kde došlo ke zkrácení úhrad faktur ze 78 na 72 dní.

Druhého nejvýraznějšího zkrácení inkasa, o celých pět dní, se dočkali dodavatelé ve strojírenství. Další výrazně pozitivní výkyvy z aktuální analýzy ČSOB Factoring za loňský rok nelze vysledovat.

Zatímco si loni v oblasti platební morálky například Francie pohoršila na 64 dnů, Rakousko naopak zlepšilo svou bilanci a firmy tam v průměru hradí své závazky za 50 dní, což je o osm dní dříve než v roce 2012.

Česko si tak v porovnání s výčtem sledovaných zemí stále nevede nijak dobře. „Na Slovensku firmy v roce 2013 zkrátily průměrnou dobu úhrady na 60 dní. Trend zrychlování návratnosti je tam dlouhodobý,“ řekl Tomáš Morávek z ČSOB Factoring.

Reklama

Výběr článků

Načítám