Hlavní obsah

Pandemie změnila preference zaměstnanců, chtějí flexibilitu

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro drtivou většinu zaměstnanců (91 procent)je největší prioritou snaha udržet si práci. Čeho se ale obávají (94 procent), je návrat starého způsobu práce a ztráta flexibility, kterou během karanténních opatření získali. Ta je největší prioritou především pro pracovníky v odvětví informačních technologií (IT).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„S ukončením přísné izolace chtějí mít lidé jistotu, že jejich zdraví a bezpečnost budou po návratu na pracoviště pro firmu na předním místě. Důvěra a transparentnost nebyly nikdy tak důležité a zaměstnavatelé vědí, že pro nastolení důvěry potřebují pracovat s informacemi získanými od zaměstnanců prostřednictvím zpětné vazby,“ uvedla Jaroslava Rezlerová ze společnosti ManpowerGroup Česká republika.

Osm z deseti zaměstnanců si podle průzkumu také pak přeje lepší rovnováhu mezi pracovním a rodinným životem.

Většina lidí si své zaměstnání pochvaluje

Finance

Ze všech věkových skupin se nejvíce (51 procent) těšila na návrat do práce takzvaná generace Z (ročník 1996 a výše). Mají větší chuť učit se a vytvářet si půdu pro kariérní postup a vyšší mzdu.

Naopak nejméně (38 procent) si návrat na pracoviště přáli mileniálové (1981–1996), kteří se chtějí vyhnout dojíždění do práce a nejsou ochotni přijít o získanou volnost. Ostatní věkové skupiny návrat do firemních prostor uvítaly.

„Zaměstnanci se shodují v tom, co si v budoucnu přejí – být zdraví, udržet si práci, mít možnost odborně růst a rozvíjet své dovednosti. Při bližším pohledu vidíme, že pravděpodobně dojde k ještě výraznějšímu rozdělení pracovní síly,“ zmínila Rezlerová.

Pandemie zažehla éru flexibilních pracovišť

Finance

A jak dále upřesnila, ti zaměstnanci, jejichž dovednosti jsou vyhledávané, mohou požadovat navýšení mzdy a práci na dálku, díky níž nemusí tolik dojíždět. V důsledku větší míry flexibility si pak mohou lépe nastavit poměr mezi rodinným a pracovním životem. „Oproti tomu jsou zaměstnanci, jejichž dovednosti nejsou tak ceněny. Ti musejí dojíždět na pracoviště a jsou vystaveni větším rizikům jako snížení mzdy, propouštění a tak dále,“ dodala.

Od března dochází k historické proměně pracovní síly a poptávky po různých typech dovedností. „Rychlost, s níž měníme způsob práce a své priority, je těžko srovnatelná s obdobím předchozích let. V těchto nepředvídatelných časech se současná krize stává katalyzátorem nové budoucnosti práce,“ zmínila Rezlerová.

Změna poptávky

Kavlifikovaní pracovníci chybí především v oblasti technologií. Z dat personální společnosti vyplývá, že neustále roste poptávka po odbornících na kybernetickou bezpečnost, vývojářích softwaru a datových analyticích.

Firmy hledají optimální režim práce

Finance

„Komunikace, přizpůsobivost, empatie a spousta dalších dovedností jsou v době rychlých změn a veliké nejistoty důležitější než kdy předtím,“ dodala odbornice na personální agendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám