Hlavní obsah

Odškodné musí dopravci platit už za hodinu zpoždění

Právo, aka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během léta volí cestování vlakem hodně lidí, ať už kvůli většímu pohodlí, cenové dostupnosti, nebo jiným důvodům. Už od loňska jsou u nás populární cesty do Chorvatska s RegioJetem, výhodné skupinové nebo časové tarify po toulkách v Česku pak nabízí České dráhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Časopis dTest se zaměřil na zpoždění a připomíná, na co všeho mají zákazníci nárok.

Díky evropskému nařízení o právech a povinnostech cestujících v železniční dopravě mohou Češi při všech cestách v rámci Evropské unie uplatnit v případě komplikací řadu nároků. Nejčastějším problémem na trati bývá zpoždění. O tom musí dopravce své zákazníky průběžně informovat. Ti pak mají v případě zpoždění delšího než hodinu možnost zrušit svou cestu a nechat si vrátit jízdné za neuskutečněnou část trasy.

Covid změnil lidem plány dovolené

Finance

Pokud se zpoždění pohybuje mezi 60 a 119 minutami, může cestující požadovat odškodnění ve výši 25 procent ceny jízdenky. Přesahuje-li zpoždění dvě hodiny, činí kompenzace 50 procent ceny jízdenky. Dopravce má povinnost odškodnění vyplatit do měsíce od podání žádosti, a to formou poukázek nebo jiných služeb. Pokud si zákazník přeje vyplacení v penězích, musí mu vyhovět, uvádí dTest.

Jaké jsou výjimky

Existují ale výjimky. „Dopravce nemá povinnost poskytnout odškodnění, pokud by jeho výše nedosahovala alespoň čtyř eur. Dále nemáte na odškodnění nárok, pokud jste byli o zpoždění informováni již před zakoupením jízdenky nebo pokud je zpoždění vzhledem k pokračování jiným spojem kratší než 60 minut,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

V létě také dochází častěji k nehodám vlaků. V takovém případě má cestující nárok na úhradu ošetření a léčebnou péči nebo na náhradu újmy, kterou utrpěl v důsledku úplné nebo částečné pracovní neschopnosti.

Tři mrtví při srážce vlaků u Domažlic. Zahynuli oba strojvedoucí a pasažérka

Krimi

„Záloha na pokrytí bezprostředních výdajů vám musí být vyplacena do 15 dnů od nehody,“ dodala Hekšová.

Reklama

Výběr článků

Načítám