Hlavní obsah

Nepovedený dětský tábor lze reklamovat

Právo, Jindřich Ginter

Letní tábory pro děti starší tří let může pořádat kdokoliv, stačí k tomu živnostenské oprávnění. Některé jsou spíše utrpením nebo neprobíhají tak, jak organizátoři slibovali a za co si nechali zaplatit. Třeba za angličtinu. I tábor však lze reklamovat nebo se domáhat odškodnění nejprve mimosoudně a posléze žalobou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud například zjistíte, že dítě spí na proleželé a špinavé matraci ve zchátralé chatce, i když provozovatel tábora deklaroval úplně něco jiného, pořiďte fotografie těchto vad nebo o to požádejte samotné dítě. Následně zkuste kontaktovat ostatní děti, popřípadě jejich rodiče, zda měli stejný problém,“ radí Eva Jurčíková z právnického projektu Vaše nároky.cz.

Vše nejprve předejte písemně pořadateli tábora ve formě stížnosti a s požadavky na okamžitou nápravu. Pokud k nápravě ihned nedojde nebo vám o vadách dítě řekne až po skončení tábora, ale máte zajištěné důkazy, obraťte se na pořadatele s reklamací. Nedojde-li k vypořádání, lze podat žalobu.

Důvodem pro reklamaci může být například i chybějící vegetariánské jídlo, pokud bylo přislíbeno, nebo slíbený rodilý mluvčí na cizojazyčném táboře. Pro úspěšné uplatnění reklamace je potřeba mít důkazy, jako jsou fotografie, výpovědi svědků či potvrzení vedoucích nebo pořadatele tábora, že k chybám došlo.

Podle Jurčíkové tábory musí splňovat přísné hygienické požadavky. Jedná se například o zajištění pitné vody, skladování potravin, zařízení prostor pro stravování a přípravu pokrmů. Na táborech musí být samozřejmě zajištěny podmínky pro osobní hygienu.

V umývárně musí být na pět dětí jedno umyvadlo s tekoucí vodou a odtokem. Dále děti musí mít možnost koupání nebo osprchování v teplé vodě alespoň jednou za týden. Podle hygienických norem musí být jeden záchod na patnáct dětí, samozřejmě odděleně pro děvčata a chlapce.

„Pokud máte podezření, že nejsou dodrženy stanovené hygienické požadavky, o čemž může svědčit střevní chřipka dítěte, obraťte se na příslušnou hygienickou stanici. Jestliže by zjistila pochybení pořadatele tábora, tak by bylo možné se domáhat náhrady škody,“ dodala Jurčíková.

Bez mobilu jen po dohodě s rodiči

V případě trestů formou zákazů účasti na nějaké aktivitě by mělo především záležet na domluvě s rodiči nebo na podmínkách pořadatele tábora, se kterými rodiče souhlasili.

Případy zabavení mobilního telefonu nebo tabletu by měly být posuzovány podobně. Nejedná se o žádné školní zařízení, kde jsou stanovena pravidla konkrétními předpisy, ale o smluvní vztah.

„Samozřejmě pokud by s tím rodiče souhlasili v rámci podmínek pořádání tábora, tak by takový postup byl možný. Jestliže by tomu tak ovšem nebylo, tak je tablet či telefon pořád ve vlastnictví dítěte nebo jeho rodičů, tudíž vedoucí nemá právo do tohoto vlastnického práva zasahovat a tyto věci zabavit,“ zdůraznila Jurčíková.

Jestliže děti na táboře nedostávají slíbenou stravu, například není dodržen počet jídel během dne, jeho kvalita nebo slíbená dieta, tak se jedná o pochybení pořadatele tábora.

Odpovědnost vedoucích

Z hygienických předpisů přímo vyplývá, že denně musí být pro děti zajištěna snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře. Součástí snídaně musí být teplý nápoj. Jedno z hlavních jídel musí navíc vždy být teplé.

Jestliže si například dítě odře koleno během hry, tak za takový úraz vedoucí zpravidla odpovědný nebude. Pokud však vedoucí nechají koupat děti samotné v rybníku a některé z nich by se topilo, budou za újmu na jeho zdraví plně odpovědní. V takovém případě lze po vedoucím požadovat odškodnění.

Pak je možné vymáhat náhradu škody za léky a zdravotní pomůcky, které jste museli zakoupit, za cesty do nemocničních zařízení, rehabilitační zařízení, za ztrátu na výdělku, pokud některý z rodičů musel zůstat kvůli zraněnému dítěti doma, za ztížení společenského uplatnění, pokud jsou následky úrazu natolik fatální, že dítě bude mít trvalé následky, a v neposlední řadě lze vymáhat také bolestné pro dítě.

Anketa

Zažili jste jako děti nepovedený tábor?
Ano, několikrát
11 %
Ano, ale jen jednou
16 %
Ne
73 %
Celkem hlasovalo 1056 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám