Hlavní obsah

Nejvýhodnější spořicí účty nabízejí už pětiprocentní úročení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby spořicích účtů se v posledních měsících zvýšily už několikrát. Banky tak reagovaly na kroky České národní banky (ČNB), která razantně zvedala základní úrokovou sazbu. V současné době nejvýhodnější spořicí účty překonaly hranici pěti procent či se k ní rychle blíží. Na zajímavější úročení klienti dosáhnou i v případě termínovaných vkladů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Klientům bank tak přiteče na účet více peněz, i když na druhou stranu znehodnocení jejich vkladů je kvůli vysoké inflaci značné.

ČNB sazby ponechala beze změny

Na posledním zasedání, které proběhlo ve čtvrtek 4. srpna, se bankovní rada ČNB rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na stávající výši sedmi procent. Pravděpodobně tak banky úročení vkladových produktů v nejbližší době ponechají beze změny.

ČNB poprvé pod Michlem nechala úrok na sedmi procentech

Ekonomika

Sazby většinou přes 4 procenta

Za posledních několik týdnů prakticky všechny banky do nabídky spořicích účtů zasáhly, většinou se to týkalo zvýšení úrokových sazeb či dalších benefitů. Například Air Bank klientům od poloviny července navýšila zůstatek, který jim úročí vyšší sazbou. Po několika letech jeho výše vzrostla z 250 tisíc korun na půl milionu korun, současná úroková sazba je čtyři procenta ročně. K podobnému kroku se chystá i Hello bank!, která nyní  sazbou 4,5 procenta úročí vklady do 200 tisíc korun, od 1. září to bude již 300 tisíc korun.

Mnohé banky přikročily ke zvyšování úrokových sazeb počátkem července. U naprosté většiny z nich nyní klienti dosáhnou na více než čtyři procenta ročně. Nejvýhodněji úročená konta pak nabízí Moneta Money Bank a mBank, kde se sazby dostaly už přes pět procent ročně.

Aktuální nabídka spořicích účtů
BankaProduktHlavní roční úroková sazbaDalší roční úroková sazba
Air BankSpořicí účet (1)4 % do 0,5 mil. Kč0,1 % od 0,5 mil. do 1 mil. Kč
CreditasSpořicí účet +4,5 % do 350 tis. Kč3,1 % zůstatek nad 350 tis. Kč
Česká spořitelnaSpoření ČS Spoření Premieraž 4,25 % (2)--
ČSOBSpoření s bonusem3,3 % do 1 mil. Kč (3)2,3 % od 1 mil.  Kč (4)
ExpobankBěžný účet NEO4,61 %--
Fio bankaFio konto4,5 % do 200 tis. Kč0,1 % zůstatek od 200 tis. do 1 mil. Kč 0,15 % zůstatek od 1 mil. do 10 mil. Kč 0,2 % zůstatek nad 10 mil. Kč
Fio spořicí účet3,5 %
Hello bank!Hello spoření4,5 % do 200 tis. Kč (5)--
Komerční bankaKB Spořicí konto Bonus (6)3,3 % do 200 tis. Kč0,03 % zůstatek od 200 tis. do 30 mil. Kč 0,02 % zůstatek nad 30 mil. Kč
mBankmSpoření (7)5 % do 100 tis. Kč0,01 % zůstatek nad 100 tis. Kč
eMax Plus (8)4 % do 0,5 mil. Kč0,01 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Moneta Money BankSpoření D a Spoříto D5,1 % do 0,5 mil. Kč (9)0,5 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
RaiffeisenbankSpořicí účet HIT PLUS s bonusem4,5 % do 250 tis. Kč (10)0,1 % zůstatek nad 250 tis. do 0,5 mil. Kč 0,01 % zůstatek nad 0,5 mil. Kč
Trinity BankVýhoda+ Dobrý klient4,08 %--
UniCredit BankSave2,5 % do 0,5 mil. Kč (11)--
Běžný účet s úročením (12)5,5 % do 1 mil. Kč--
Zdroj: banky. Údaje jsou platné k 1. srpnu 2022. Poznámky: (1) vklady jsou úročeny pouze v případě, že klient alespoň pětkrát v měsíci zaplatí kartou zřízenou k běžnému účtu; (2) na sazbu 4,25 % dosáhnou klienti, kteří pravidelně investují (min. 300 Kč měsíčně), a současně mají Plus účet nebo jsou ze segmentu Erste Premier či Erste Private Banking, základní úroková sazba 1,5 %, bonusová sazba 1,75 %, bonusová sazba za pravidelné investování 1 %, v případě, že klient pravidelně každý měsíc vloží alespoň 300 Kč, dosáhne na sazbu 3,5 % ročně;   (3) podmínkou využívání aplikace ČSOB Smart; (4) bez nutnosti využívat aplikaci; (5) 0,5 % ročně na běžném účtu do 100 tis. Kč; (6) celkové úročení: základní úroková sazba 2 % a bonus 1,3 %; (7) každý klient si může sjednat až 8 mSpoření; (8) každý klient může mít až 4 eMax Plusy; (9) sazbu tvoří základní úrok 3,5 % ročně a bonus za aktivní využívání účtu 1,6 %; (10) sazba platí při aktivním využívání běžného účtu; (11) sazba garantována do 31.3. 2023; (12) založit ho lze do 30. 9. 2022, platí to pro účty START, OPEN i TOP. Všechny účty mají od července jako součást balíčku jeden korunový účet na běžné finanční operace a druhý účet v korunách na spoření. Bonusová sazba je platná do 30. 6. 2023.

Výhodnější úročení však není automatické. Téměř všechny banky (kromě Trinity Bank, Expobank, Fio banky) mají nastavené různé podmínky, za nichž klientům zajímavější úrok poskytnou. Ať už se jedná o aktivní využívání dalších produktů banky či o nastavenou maximální výši vkladu.

Zajímavě uročené i další spořicí produkty

Spořicí účty mají tu výhodu, že na vklady na nich uložené můžete kdykoliv sáhnout, resp. máte je okamžitě k dispozici. Banky vám přitom neúčtují žádné poplatky, ani nepřijdete o úrok. „Cenou” za tento benefit jsou pak nižší sazby, než na jaké můžete dosáhnout, zvolíte-li další ze spořicích produktů, které mají banky v nabídce a jimiž jsou termínované vklady. Pokud tedy nemáte v plánu se svými finančními rezervami po určitou dobu hýbat, jsou pro vás vhodnější alternativou právě díky zajímavějšímu úročení.

Z vyjádření bank vyplývá, že mezi klienty zájem o termínované vklady v posledních týdnech výrazně roste.

„U termínovaných vkladů nabízíme úrokovou sazbu 5,7 procenta ročně u korunového termínovaného vkladu na šest měsíců a úrokovou sazbu šest procent ročně u korunového termínovaného vkladu na jeden rok,” přiblížil pro Právo jednu z nejvýhodnějších nabídek na trhu Petr Plocek z UniCredit Bank. Minimální vklad činí 30 tisíc korun.

Moneta u termínovaných vkladů na šest nebo dvanáct měsíců nabízí zhodnocení 5,3 procenta ročně. Podmínkou je minimální výše vkladu 40 tisíc korun.

Úspory Čechů se tenčí. Vklady domácností u bank se poprvé za pět let snížily

Ekonomika

Termínovaný vklad na šest měsíců s roční sazbou ve výši 5,2 procenta nabízí Creditas. „Dalším zajímavým produktem je Spořicí vklad 1M, což je účet s 33denní výpovědní dobou. Ten má nyní pro část vkladu do 350 tisíc korun roční úročení 4,8 procenta a čtyři procenta pro část nad tento limit,” doplnila mluvčí banky Lucie Brunclíková.

Úrokovou sazbu ve výši pět procent ročně u vkladů na 6 a 12 měsíců má v nabídce ČSOB.

„Klientům nabízíme termínovaný vklad Garant s možností vybrat si okamžitě až 20 procent z objemu vkladu s tím, že na jeden rok zhodnocujeme 5 procenty do 10 milionů korun a 5,5 procenta od 10 do 30 milionů korun,” uvedla pro Právo Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank.

Expobank nabízí termínované vklady IQ MAXI, kde minimální vklad činí 100 tisíc korun. „V případě úložky na šest a dvanáct měsíců je aktuální sazba 5,11 procenta ročně,” doplnil mluvčí banky Jakub Švestka.

Produkt Výhoda+ Dobrý klient s fixací od Trinity Bank zhodnotí vklady do 400 tisíc korun sazbou 5,08 procenta ročně a vklady nad 400 tisíc korun pak sazbou 4,58 procenta ročně. Fixace je na 12 měsíců.

V České spořitelně mohou klienti dosáhnout na 4,5 procenta ročně, pokud své vklady ponechají v bance uloženy šest či 12 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám