Hlavní obsah

Nedostatek peněz na dárky pomohou vyřešit odložené platby i kreditka

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Finanční odborníci varují před neuváženým zadlužováním kvůli pořízení vánočních dárků. Pokud vám peníze nestačí, můžete využít tzv. odložené platby a za zboží zaplatit později. Další možností je i dočasné přečerpání běžného účtu či nákup na kreditní kartu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

I když málokdo přizná, že si vezme půjčku, aby za ně nakoupil vánoční dárky, opak je mnohdy pravdou.

Například podle aktuálního průzkumu společnosti Fair Credit (FC) jen zhruba každý jedenáctý zvažuje Čech půjčku na dárky, jak ale zmínil Tomáš Konvička z FC, v předvánočním čase každoročně stoupá počet úvěrů o 30 procent oproti běžným měsícům.

Také zástupci společnosti Home Credit (HC) předpokládají, že většina úvěrů sjednaných před Vánoci bude sloužit právě pro nákupy na splátky v e-shopech. „Troufáme si odhadovat, že nákupy na splátky přes e-shopy budou před Vánoci tvořit 80 procent ze všech sjednaných spotřebitelských úvěrů,“ doplnila Monika Richterová z HC.

Zaplaťte třeba až za měsíc

Půjčka na dárky patří k největším zbytečnostem, kvůli kterým se můžete zadlužit, upozorňují finanční experti. Pokud vám peníze opravdu chybí a nechcete své blízké zklamat tím, že jim nic nekoupíte, můžete využít například tzv. odložené platby.

Princip této služby spočívá v tom, že zákazník za zboží nakoupené v e-shopu neplatí při objednávce či při jeho převzetí, ale může svou platbu o určitou dobu odložit. V současné době můžete využít odložené platby Twisto Pay, Mall Pay a PlatímPak od Equa bank. E-shop Alza nabízí vlastní službu Třetinka, kdy při placení uhradíte třetinu ceny zboží a zbytek bez navýšení do tří měsíců od nákupu.

Za zboží z e-shopu zaplaťte třeba za měsíc aneb Jak fungují odložené platby

Finance

Průzkum Equa bank ukázal, že odložené platby se letos dostávají mezi preferované platební metody. Znají je tři pětiny Čechů a každý pátý chce za vánoční dárky pořízené na internetu platit až po obdržení zboží či až z další výplaty.

„Naše platební metoda PlatímPak umožňuje zákazníkům e-shopů nakupovat hned a zaplatit za zboží až potom, co ho mají doma a v klidu zkontrolují. Odložená platba je vyhodnocena do 60 sekund a zboží stačí zaplatit kdykoliv do 30 dní od nákupu,” doplnil Petr Baťka z Equa bank.

Až do 20. ledna příštího roku mohou přeskočit platbu za vánoční nákupy zákazníci, kterým e-shop při placení nabídne službu Mall Pay. Adam Kolesa z Mall Pay předpokládá, že posunutí splatnosti na leden využije asi pětkrát více zákazníků než loni. „Už loni byl o splatnost dárků po Vánocích velký zájem, možnost využila skoro třetina ze všech uživatelů Mall Pay. Kromě pohodlí je láká především větší kontrola rodinného rozpočtu při vánočních nákupech a možnost platit za dárky až ve chvíli, kdy je jasné, že se s jejich výběrem u příbuzných a přátel trefili,“ doplnil.

Předvánoční horečka začíná, otevírají se obchody, v e-shopech se lámou rekordy

Finance

Zákazníci online obchodů mohou využívat i odloženou platbu od společnosti Twisto, tzv. Twisto Pay. Zřídí si jeden ze tří typů Twisto účtů a mohou tak nakupovat až do výše svého měsíčního limitu. Všechny nákupy pak zaplatí najednou do 15. dne následujícího měsíce. Pokud tedy odloženou platbu využijí hned první den v měsíci, mají na zaplacení čas až 45 dnů. Společnost navíc před několika dny spustila novinku „nákup na třetiny a bez úroků”, kdy se o úrok postarají e-shopy.

S kreditkou můžete i vydělat

Kontokorent (povolené přečerpání běžného účtu) či kreditní karta patří sice mezi úvěrové produkty, pokud ale k nim přistoupíte zodpovědně, nemusí váš finanční rozpočet příliš utrpět. V případě kreditek je proto třeba utracenou částku zaplatit ještě v tzv. bezúročném období, které mají banky nastaveno až na 55 dní.

Mnohé finanční ústavy používání kreditních karet spojují i se získáváním různých odměn a výhod. Například ČSOB či Poštovní spořitelna u kreditních karet vrací 0,5 procenta z každé transakce nad 100 korun do věrnostního programu. Klienti tak získávají slevy, například v lékárnách, prodejnách elektrospotřebičů či v knihkupectvích.

Klienti Komerční banky s kreditní kartou 4U mají k dispozici například instalatérské práce v domácnosti až do výše 10 tisíc korun.

Klienti České spořitelny z každé platby kreditní kartou na internetu a v zahraničí dostanou jednou procento zpět. Za měsíc tak mohou získat až 350 korun.

Anketa

Využili jste již odloženou platbu za nákup zboží v e-shopu?
Ano
8 %
Ještě ne, ale uvažuji o ní
1,9 %
Ne, tento způsob platby mě nezajímá
90,1 %
Celkem hlasovalo 878 čtenářů.

Reklama

Související články

Na dárky z internetu se čeká i tři týdny

Bez ohledu na to, zda se v prosinci otevřou obchodní centra a další prodejny, už teď je jasné, že vánočních dárků přes internet si letos Češi pořídí opět víc....

Výběr článků

Načítám