Hlavní obsah

Na co dát pozor při koupi zboží v e-shopu ze země mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakupování například v čínských e-shopech je velmi oblíbené. Za zlomek ceny se zde dá pořídit běžné spotřební zboží. A většinou ani neplatíte za dopravu. Kvůli novým opatřením se ale cesta zboží k vám může zkomplikovat. Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme nejtypičtější situace, do kterých se při objednání zboží z e-shopů mimo Evropskou unii můžete dostat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podstatná změna pro objednávky zboží ze skladů mimo EU nastala od 1. října 2021 na základě novely zákona. Zatímco dříve zboží do 22 eur nepodléhalo dani z přidané hodnoty (DPH), nyní je třeba vždy zaplatit DPH ve výši 21 procent i bez ohledu na nízkou hodnotu zboží.

Kdo hradí DPH?

Podle vyjádření odborníků z dTestu má na to, zda DPH hradí zákazník, nebo prodejce, vliv jak hodnota zboží, tak případná registrace zahraničního e-shopu do systému IOSS, což je zkratka anglického výrazu Import One Stop Shop, v češtině pod názvem „jedno správní místo pro dovoz“.

Finanční poradna: Na co si dát pozor při online nakupování

Finance

Je-li e-shop v tomto systému zaregistrován, můžete u něj nakoupit zboží v hodnotě do 150 eur již včetně DPH. V tomto případě hradí DPH prodejce za zákazníka. Ten ji pak už nemusí platit při dovozu v rámci celního řízení. Dopravce navíc zboží dodá přímo k zákazníkovi, pokud od něj nebo od prodejce bude znát číslo IOSS. Zakoupíte-li zboží za cenu do 150 eur a zároveň je daný e-shop zaregistrován do systému IOSS, za zastoupení v celním řízení si Česká pošta nic neúčtuje.

Zastoupení pošty za 53, ale i 150 korun

Ovšem pozor, neplatí to v případě, že v uvedeném systému e-shop zaregistrován není. Necháte-li se v takovém případě zastoupit Českou poštou, počítejte s cenou služby ve výši 53 korun za podmínky, že poště po její výzvě předáte požadované údaje.

Pokud zákazník na výzvu pošty reagovat nebude a balíček nebude dražší než 22 eur, pošta ho v celním řízení zastoupí i bez jeho součinnosti a při doručení si k ceně připočte nejen DPH, ale navíc i 150 korun za danou službu.

Češi za zboží z e-shopů platí hlavně kartou, zkouší ale i nové platební metody

Finance

„Zákazníci se občas rozhodnou nespolupracovat a zásilku s povinnými doplatky si nepřevezmou. V takovém případě Česká pošta odešle zásilku zhruba po dvaceti dnech zpět na náklady odesílatele,“ doplnila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Jak dále upozornila, platí to jen pro ty zákazníky, kteří České poště neudělili plnou moc k zastoupení v celním řízení.

Kdy se platí clo?

Clo zaplatíte, pokud hodnota zásilky při dovozu, včetně ceny dopravy a pojištění, přesáhne hranici 150 eur. Ovšem v případě specifického zboží - například tabák, alkohol či parfémy - se však clo účtuje vždy.

Výše není určena paušálně, odvíjí se od typu zboží v rozmezí jednoho až deseti procent z hodnoty zásilky.

Z čeho se clo a DPH vypočítává
Clo se účtuje z vlastní hodnoty zásilky, ke které se přičtou náklady na dodání zboží, tedy doprava a případné pojištění.
Z této částky navýšené o clo se poté určí DPH.
Drtivá většina zásilek je navíc ze strany celníků podrobována rentgenové kontrole, aby se předešlo dříve rozšířené praxi, kdy obchodník uvádí na zásilku nižší hodnotu zboží, než jaká je ve skutečnosti.

Sklady na území Unie

Aby čínští či jiní obchodníci ze zemí mimo Evropskou unii nezatěžovali zákazníky administrativou spojenou s celním řízením, čím dál častěji zřizují sklady na území Unie, z nichž zboží dále distribuují evropským zákazníkům.

Přepravce poškodil vaše zboží. Co s tím?

Vánoce

V takovém případě pak zákazník zpravidla musí hradit dopravu zásilky, ale vyhne se placení cla a DPH.

„Při nákupu ze zahraničního e-shopu je vždy třeba dbát zvýšené pozornosti. Zákazník si zejména musí ověřit, zda nakupuje z evropského skladu či nikoliv. A pokud tomu tak není, aby si důkladně ověřil, zda za něj DPH zaplatí obchodník a jestli se na něj vztahuje povinnost uhradit clo. Jedině tak si může udělat skutečně jasný obrázek o tom, je-li pro něj nabídka opravdu výhodná,“ dodala Hekšová.

Anketa

Objednáváte si zboží ze zemí mimo EU?
Často
24,2 %
Občas
54 %
Uděla/a jsem to jednou
7,7 %
Ne
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 483 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám