Hlavní obsah

Mladí lidé často nevystačí se svými příjmy. Řeší to krátkodobými půjčkami

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc Čechů nedokáží ohlídat své výdaje a před výplatou pravidelně míří na portály poskytující krátkodobé on-line půjčky. Nejčastěji mají problém vyjít s penězi mladí lidé ve věku okolo 30 let, kteří si půjčují tři tisíce korun na 14 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním důvodem, proč mladí lidé nevystačí se svými příjmy, bývá nesprávné finanční plánování.

Článek

Vyplývá to z aktuálního zjištění společnosti Sfinance.cz, která porovnala nabídky jednotlivých úvěrových firem na trhu. „Zatímco průměrný věk žadatele o vyšší dlouhodobější on-line půjčku je 37 let, o krátkodobé úvěry nejčastěji žádají lidé mladší, průměrně třicetiletí,“ uvedl Martin Špaček, produktový manažer serveru Sfinance.cz.

Údaje srovnávače potvrzují i data společnosti Kruk, která spravuje pohledávky finančních ústavů a korporátních zákazníků. Z jejího průzkumu vyplynulo, že malé dluhy do pěti tisíc korun se týkají především mladých lidí ve věku do 24 let (50 procent z nich) a následně pak lidí ve věku 25 až 34 let (37 procent z nich).

Mladí lidé neumí plánovat

Podle Špačka bývá hlavním důvodem, proč mladí lidé nevystačí se svým příjmem, nesprávné finanční plánování. Dluhy mladých lidí nejčastěji souvisejí s neuváženým hospodařením s domácím rozpočtem i s jejich způsobem života. Mladí lidé odkládají založení rodiny a užívají si života. Ovšem cestování, návštěvy kin, koncertů, festivalů či večírků vyžadují zvýšené finanční náklady.

Mladí Češi utrácejí i za technologické novinky - především chytré telefony a tablety, sportovní vybavení, módní oblečení a podobně. Své útraty pak často financují z půjček nebo kupují na splátky.

Podle údajů společnosti Kruk dluží lidé mezi 18. a 24. rokem života hlavně telefonickým operátorům (42 procent z nich), nebankovním finančním institucím (15 procent) a bankám (10 procent). Také často neplatí závazky vůči dodavatelům telekomunikačních služeb (poplatky za internet či televizi) a pojišťovnám.

Záznam v registru dlužníků ztíží cestu k úvěru

„Téměř polovina mladých žadatelů o půjčku má zároveň záznam v rejstříku dlužníků, což znamená, že na vyšší dlouhodobější půjčky mnohdy ani nedosáhnou,” uvedl Milan Špaček. Bankovní i nebankovní poskytovatelé úvěrů lidem se záznamem v registru velmi často odmítají půjčit vyšší částku z obavy, že by ji nebyli schopni splatit.

„To potvrzuje i fakt, že lidé se záznamem v rejstříku nejčastěji využívají třicetidenní, tedy maximální splatnost krátkodobého úvěru. Naopak ti, kteří záznam nemají a půjčku potřebují z důvodu, že by nevyšli s penězi do další výplaty, obvykle volí dobu splatnosti jen 14 dnů,“ doplnil Špaček.

Relativně nízká průměrná výše úvěru má i svůj další důvod - někteří poskytovatelé totiž nabízejí první půjčku zdarma bez nutnosti splácet úrok, ovšem tuto nabídku limitují maximální částkou čtyři tisíce korun.

Snaha získat úvěr za každou cenu se vymstí

Zejména lidé se záznamem v rejstříku dlužníků se často snaží získat úvěr za každou cenu a neřeší ani podmínky půjčky, ani důvěryhodnost společnosti, od které si půjčují.

„Takovéto jednání však může vést k celé řadě problémů. Krátkodobé úvěry mívají relativně vysoký úrok a nabídky jednotlivých poskytovatelů se často značně liší. Před sjednáním úvěru je tedy dobré porovnat více těchto nabídek a vybrat si tu nejvýhodnější,“ doporučil Špaček.

Rovněž pokuty za opožděné splácení bývají vysoké, proto je třeba si termíny splátek dobře ohlídat. „Obzvláště lidé, kteří splácejí více půjček, by se snadno mohli dostat do dluhové pasti. Je proto třeba dobře vybírat, důkladně se seznámit se všemi podmínkami a myslet na to, že i několikatýdenní zpoždění se splátkou může člověku způsobit zbytečné problémy,“ doplnil Špaček.

Anketa

Využil/a jste již někdy možnosti půjčit si menší částku s krátkou dobou splatnosti?
Ano
10,2 %
Ne
89,8 %
Celkem hlasovalo 3334 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám