Hlavní obsah

Zájem o kreditky raketově roste, Češi si rádi půjčují bez úroku

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Potíže ekonomiky zasáhly reálnou kupní sílu Čechů a přiměly je tak spořit i přemýšlet o útratách. V případě, že si potřebují půjčit, hledají způsob, který by pro ně byl co nejméně bolestivý. Více než dříve se zaměřují na kreditní karty.

Foto: Profimedia.cz

Počet vydaných kreditek jde do miliónů.

Článek

Pokud peníze bance vrátíte během bezúročného období, půjčili jste si vlastně zdarma. Pokud to ale nestihnete, pak platíte úrok okolo 20 procent. Podle Sdružení pro bankovní karty ČR bylo k letošnímu prvnímu čtvrtletí v České republice vydáno 2,2 miliónu kreditních karet.

Zatímco v loňském roce použili Češi své kreditní karty k více než 51 miliónům platbám, během prvních měsíců letošního roku to již bylo 56 miliónů transakcí. „Češi začínají více využívat kreditních karet. Svědčí o tom i snižující se počet výběrů z bankomatů a rostoucí počet plateb u obchodníků,“ konstatoval Petr Dufek z ČSOB.

Podle Jany Opršalové z ČSOB za vzestupné tempo využívání kreditních karet může řada faktorů. Například rok od roku roste podíl těch, kteří se naučili kreditní kartu využívat efektivně – splácejí v bezúročném období a půjčují si vlastně zdarma. „Každý desátý držitel karty má nastavenou automatickou splátku svých měsíčních útrat na kreditní kartě z peněz na běžném účtu,“ uvedla Opršalová.

Češi se také začínají lépe orientovat v nabídce bankovních produktů, jejich finanční gramotnost v oblasti kreditních karet se zlepšuje. Kreditní karta už pro ně nepředstavuje takového strašáka, jako tomu bylo ještě nedávno.

Rychlé a pohodlné nakupování na dluh 

Roli hraje i to, že platby pomocí karet, tedy i těch kreditních, jsou pro Čechy také čím dál snazší a rychlejší, a to hlavně díky technologii bezkontaktních plateb. Uhradit nákup v obchodě tímto způsobem je pohodlnější než platit hotovostí.

„Klienti v současné době platí bezkontaktně téměř třetinu plateb a mnohdy jsou to částky nižší než sto korun,“ uvedla Opršalová.

Dalším z faktorů hrajících podstatnou roli v růstu zájmu o kreditky jsou i různé benefity, které banky klientům aktivně používajícím karty nabízejí.

Setkat se tak můžete například s různými odměnami, kdy vám banky vracejí zpět na účet část útraty. Klienti díky vlastnictví kreditních karet mohou využívat různé asistenční služby či pojištění.

Lidem kreditky slouží nejen jako rezerva pro nenadálé situace, kdy budou potřebovat zaplatit vyšší částku, zároveň se jimi naučili platit i malé položky. Nejčastěji (téměř tři pětiny plateb) kreditkami platíme za potraviny v hyper- a supermarketech. Téměř pětina lidí pak kreditkou uhradí útratu za pohonné hmoty.

Ženy platí častěji, muži více utratí

I na internetu se Češi nebojí kreditními kartami platit. Každá desátá platba jejich prostřednictvím je provedena právě zde. Většinou jimi platíme větší nákupy – například letenky, ubytování či v e-shopech.

Průměrná útrata kreditní kartou se pohybuje kolem deseti tisíc korun měsíčně. Přitom ženy při placení svých nákupů vytahují z peněženky kreditku častěji než muži, na druhou stranu ale utrácejí méně.

Zatímco žena za rok zaplatí v průměru kreditkou 41 700 korun, muž utratí mnohem více – v průměru 53 200 korun za rok.

V ČSOB zaznamenali i zajímavé rekordy: nejvyšší útrata kreditkou za rok je u žen 1 391 092 korun a u mužů 1 090 081 korun. Nejvyšší počet plateb kreditkou za rok je pak u žen 329 a u mužů 1057.

Současnou nabídku na trhu porovnejte v sekci Srovnání kreditních karet.

Anketa

Máte kreditní kartu?
ano a využívám ji často
25,6 %
ano, ale využívám ji minimálně
16,9 %
ne, ale uvažuju o jejím pořízení
2,1 %
ne, ani ji nechci
55,4 %
Celkem hlasovalo 11018 čtenářů.

Reklama

Související články

Půjčka přes kreditku může přijít draho

Nesporně největší výhodou kreditních karet je možnost půjčit si od banky peníze zdarma. Podmínkou ale je uhradit dluh ještě v takzvaném bezúročném období,...

Výběr článků

Načítám