Hlavní obsah

Lidé státu půjčili 21 miliard, ČNB jim ale jejich investice znehodnotí

• Aktualizováno
Právo, Jakub Svoboda

Na skokovém oslabení koruny Českou národní bankou (ČNB), které má za cíl vyhnat inflaci na dvě procenta, prodělají všichni, kdo mají nějaké úspory v bankách, i držitelé spořicích státních dluhopisů. Ti se před několika dny ve velkém nechali ministerstvem financí (MF) nalákat na dvou až tříprocentní úročení státních cenných papírů.

Foto: Profimedia.cz

Zásah ČNB držitele státních dluhopisů rozhodně nepotěšil. Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek 7. listopadu, tedy přesně v den, kdy stát pro enormní zájem přestal předčasně přijímat objednávky na tyto dluhopisy, však přišla bankovní rada s devalvací koruny. Kvůli ní už ovšem začala zdražovat řada zboží a další bude brzy následovat, což výnosy ze spořicích dluhopisů znehodnotí.

„Načasování intervence je přinejmenším překvapivé. Přišlo totiž okamžitě po ukončení emise vánočních dluhopisů MF. Kvůli tomu dojde, zejména u tříletých dluhopisů, prakticky k vymazání výnosu,“ upozorňuje jednatel významného obchodníka s investičním zlatem MPM Invest Michal Sýkora.

Foto: Ministerstvo financí ČR

Ministr financí v demisi Jan Fischer při představování vánoční emise státních spořicích dluhopisů

Zatímco ministerstvo financí lidi namlsalo, že se vyplatí v příštích letech spořit, ČNB jim vzápětí fakticky vzkázala, aby šetřit přestali a vrhli se na utrácení.

Lidé už zaplatili dluhopisy za 21,3 miliardy 

Lidé, obce a vybrané instituce přitom v rámci letošní vánoční emise koupili spořicí státní dluhopisy za více než 21,3 miliardy korun. MF muselo příjem objednávek pro enormně velký zájem na začátku listopadu po několika dnech předčasně ukončit.

Podle Sýkory je vzkaz centrální banky jakýmsi varováním, že držet peníze se dlouhodobě nevyplatí.

„Nijak nezpochybňuji makroekonomické rozhodnutí ČNB o intervenci z hlediska měnové politiky. Nicméně pro běžné střadatele a privátní investory do standardních produktů v českých korunách má rozhodnutí zásadní dopad,“ zdůraznil Sýkora.

„Ve svém důsledku to znehodnotí veškeré úspory v českých korunách. U některých spořicích účtů půjde o tři čtyři roky reálných úroků,“ odhaduje Sýkora. Naopak kurz zlata vůči české koruně okamžitě posílil o 6,2 procenta.

Ministerstvo financí ale připomnělo, že existuje také druh dluhopisů, jenž chrání úspory před inflací. „Nesmíme zapomínat, že jedním z druhů státních dluhopisů pro domácnosti jsou protiinflační dluhopisy. Výnos těchto dluhopisů se odvíjí od inflace, a chrání tak před inflací úspory lidí,” řekl mluvčí resortu Ondřej Šrámek.

Vánoční nákupy letos v předstihu?

Prodejci elektroniky tvrdí, že Češi v obavách ze zdražení dováženého zboží začali horečně nakupovat. Obchodům i e-shopům s elektronikou vzrostly podle jejich zástupců tržby o desítky procent. [celá zpráva]

Jak uvedla ČTK, někde distribuce zboží, jako jsou počítače a mobily, kvůli vysoké poptávce krátkodobě dokonce logisticky zkolabovala. Obchodníci a dodavatelé přitom už skutečně začali některé výrobky kvůli slabší koruně přeceňovat.

„Zvýšení poptávky je v řádech desítek procent jak proti srovnatelnému období v loňském roce, tak i vůči předchozímu týdnu. Zákazníci se orientují na dražší výrobky, u nichž by bylo případné zdražení nejvíc znatelné,“ uvedla mluvčí řetězce Datart Jana Choroušová.

Podle ekonoma Raiffeisenbank Michala Brožky lze ale po silném růstu tržeb v listopadu očekávat v dalších měsících opačný trend. „Pokud je za tímto nárůstem oslabení koruny a očekávané zdražení dovozu, přičemž lepší vysvětlení opravdu neznám, lze očekávat o to větší následný výpadek v tržbách v prosinci a lednu,“ prohlásil Brožka.

Zdraží úplně všechno

Řada ekonomů upozorňuje, že rozhodnutí ČNB skokově oslabit korunu je problematické také kvůli dovozní náročnosti české ekonomiky.

„Jsme takovou tou přepracovatelskou ekonomikou, která nemá víceméně žádné významné vlastní suroviny. Něco dovezeme ze zahraničí, přidáme k tomu nějakou hodnotu a zase to exportujeme. Krokem ČNB se plošně zdraží především paliva, suroviny, energie. To se pak ve druhé vlně zdražování promítne do celého národního hospodářství,“ upozorňuje rektor Bankovního institutu Pavel Mertlík.

Například benzín začíná po několika týdnech zlevňování v ČR zdražovat. Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 za týden poskočila o sedm haléřů na průměrných 35,47 Kč za litr. Podle Mertlíka se zdražování pohonných hmot poměrně rychle promítne do cen veškerého spotřebního zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám