Hlavní obsah

Kvůli krupobití a záplavám řidiči o bonusy nepřijdou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny nezkrátí motoristům, kterým kroupy a povodeň zničila auta, bonusy. Důvodem je to, že se nejedná o jednotlivé případy, ale o škody hromadného rozsahu způsobené živlem. Myšleny tím však jsou jednoznačně jen bonusy, řeč není o případném celkové úpravě cen pojistek, o němž zajistitelé pojišťoven budou v nejbližších týdnech jednat.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Během pár minut si voda v Benešově nad Ploučnicí pohrála s auty jako s hadrovými panenkami.

Článek

Vyplývá to z rozhovorů Práva se zástupci některých pojišťoven. Navíc přinášíme některé konkrétní detaily, které v praxi často zabrání vyplacení peněz a způsobují zbytečná rozčarování na straně poškozených lidí.

Česká pojišťovna, největší v Česku, v případě havarijního pojištění a u připojištění k povinnému ručení, neuplatňuje snížení vyježděného bonusu v případě škod způsobených přírodními živly.

Bonus se nesnižuje ve velkých ani malých případech

„Tento postup je u ČP normální bez ohledu na to, zda jde o hromadné události či o škody individuálního charakteru. Škody způsobené povodněmi či kroupami tedy u nás žádný vliv na bonus našich klientů nemají,“ řekl Právu šéf komunikace ČP Richard Kapsa.

Škody výjimečně kryje i povinné ručení

„Motoristé kvůli živlům o své bonusy na povinném a havarijním pojištění nepřijdou. To není chyba člověka. Navíc my pokrýváme řadu živelných škod na vozidlech už přímo z povinného ručení; motoristé u nás tak k tomuto krytí nepotřebují havarijní pojištění - k tomu, aby jim kvůli vodě nebo kroupám byla opravena karoserie, skla či vyplacena totální škoda,“ řekl Právu Milan Káňa Kooperativy, mluvčí druhé největší pojišťovny v zemi.

 U hromadného charakteru nekrátí

„UNIQA pojišťovna nesnižuje vyježděný bonus z havarijního pojištění v případě škod, které vzniknou vlivem živelní události hromadného charakteru. Znamená to, že bonus zůstane pro postižené motoristy nezměněn, i když jim bude vyplaceno pojistné plnění za škody z posledních dvou velkých pohrom - povodní na severu a východu Čech a z bouře s krupobitím z Prahy a okolí,“ uvedla Eva Svobodová z UNIQA.

Rovněž v případech, kdy klient neměl sjednáno havarijní pojištění, ale k povinnému ručení UNIQA si uzavřel připojištění skel na vozidle, bude jeho nahlášená škoda na skle z krupobití zlikvidována a vyplacena bez vlivu na dosavadní bonus v povinném ručení.

Vaše tašky na vaše auto? Máte smůlu...

Lidé však přesto musí být obezřetní a obzvlášť pečlivě si prostudovat pojistné podmínky daného produktu, ať už si pojišťují auto, dům nebo jiný majetek. Jedná se především o lokální živelné pohromy celkově menšího rozsahu. Když vám totiž například vichřice shodí tašky z vašeho domu, které dopadnou a poškodí vaše auto stojící pod ním, s vyplacením pojistky budete mít nejspíš smůlu. Kdyby vůz stál o kus dál, a tašky sletěly ze sousedova domu, to by byla jiná, krytí by šlo z jeho pojistky.

Příliš pomalá vichřice

Stejně tak se v případě událostí na velmi malé ploše, které nemají takový ráz jako poslední kroupy, může stát, že pojišťovna neuzná škody z vichřice, protože má papíry od meteorologů, že k dosažení termínu „vichřice“ scházely v rychlosti větru dva kilometry v hodině. To je zkušenost, kterou Právu popsal jeden ze čtenářů.

Mění se rizika

Důležité je aktualizovat své pojistné smlouvy, protože se mohou měnit rizika a také majetek v domě. Například, když léta nad danou lokalitu nelétala letadla, bylo zbytečné se proti pádu letadla pojišťovat, a nejspíš toto riziko ani ve starší smlouvě není.

Jestliže však letiště rozšíří provoz nebo letový koridor, a nad hlavou vám častěji přelétávají sportovní i vojenská a dopravní letadla, jako například v okolí pražských Kbel, na něž nalétávají stroje přes pražské Horní Počernice, tak především starousedlíci by si měli smlouvy s pojišťovnami aktualizovat o riziko pádu letadla.

Mění se hodnota majetku

Obdobné je to i s majetkem - za patnáct let lze předpokládat, že v domě je větší hodnota, než na počátku pojištění, například ve formě elektroniky, starožitností, šperku apod. A tak by se měl zvýšit limit pojistného plnění. Na ceně se to může odrazit několika stovkami ročně navíc, ale člověk má pak v případě vykradení nebo živelné události větší jistotu, že nedostane zpět jen zlomek hodnoty svého majetku.

Někteří lidé se však zase dnes vymlouvají, že nevěděli, že nejsou pojištěni proti povodním, přičemž už před osmi lety jejich dům vyplavila voda a pojišťovna jim vypověděla pojistku, protože jsou ve čtvrtém povodňovém pásmu.

A tak přešli k jiné, u níž se dnes domáhají vyplacení škody, i když ve smlouvě mají jednoznačně uvedenou výluku na povodeň a záplavu. To je mimochodem případ ze severních Čech, který teď řešila Kooperativa.

Reklama

Související články

Mnohé domy už proti povodni nejdou pojistit

Pokud udeří do jedné oblasti povodně opakovaně, může se stát, že dům, firmu či jinou nemovitost, která na místě stojí celá léta, pojišťovny odmítnou pojistit....

Výběr článků

Načítám