Hlavní obsah

Každý třetí financuje nákup auta půjčkou

Novinky, bab

Počet osobních aut v českých rodinách roste. Alespoň jeden automobil má v Česku 84 procent lidí. Tři z deseti majitelů si na jeho pořízení vzali půjčku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle údajů ministerstva dopravy je v Česku registrováno přes 5,5 milionu osobních automobilů, jen v loňském roce u nás přibylo 230 tisíc osobních vozů.

V roce 2010 jich přitom bylo o milion méně. Počet obyvatel od té doby vzrostl přibližně o 300 tisíc. Zvyšuje se tedy především počet aut na hlavu. Dnes vychází jeden vůz na dva obyvatele.

Z aktuálního průzkumu společnosti Nielsen Admosphere vyplynulo, že více než čtyři pětiny Čechů mají ve své domácnosti alespoň jeden osobní vůz, přičemž zhruba každý desátý používá i firemní vůz.

Na půjčku či na leasing

Podle dat České leasingové a finanční asociace (ČLFA) jsou v současné době nejčastějšími způsoby financování nákupu nového soukromého auta spotřebitelská půjčka a spotřebitelský finanční leasing.

Členské firmy ČLFA v prvním pololetí roku 2018 pro české domácnosti profinancovaly nákup 22 tisíc nových vozů. Objem takto poskytnutých prostředků meziročně vzrostl o 2,3 procenta a jejich počet o 6,9 procenta. To, že si na nákup nového auta vzali půjčku, kterou momentálně splácí, přiznali tři z deseti lidí.

Společně s investicemi do vybavení domácnosti je tak nákup auta položkou, na niž si Češi půjčují vůbec nejvíce. „Nákup automobilu či jeho oprava je dlouhodobě tím, na co si klienti nejčastěji půjčují. Pro většinu z nich je jejich vůz něčím, bez čeho se nedokážou obejít,“ doplnil Pavel Klema ze společnosti Profi Credit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si ověřit, od koho kupujete auto nebo byt

Koupě nemovitosti nebo ojetého auta přestavuje velký zásah do rodinného rozpočtu. Člověk si přitom často není jistý tím, v jakém stavu je kupuje. Není proto od...

Výběr článků

Načítám