Hlavní obsah

Půjčka na bydlení, ale i auto láká Čechy nejvíce. Kvůli svatbě by se nezadlužili

Novinky, bab

Více než čtyři pětiny Čechů přiznaly, že by byly ochotny si v určité životní fázi či finanční situaci vzít půjčku. Největší smysl jim přitom dávají půjčky na dlouhodobější projekty. U žen je to rekonstrukce bydlení a zejména u mužů pořízení automobilu. Naopak na jednorázové financování Vánoc, svatby nebo nákupu oblečení by si půjčili spíš výjimečně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud by se dostali do situace, kdy by ji museli řešit půjčkou, celkem 83 procent lidí by se podle průzkumu společnosti Cofidis, neváhalo zadlužit. Nejčastěji by prostřednictvím půjčky investovali do svého bydlení.

Ovšem jsou i situace, kdy Čechům půjčka smysl nedává. Vůbec nejméně lidí by si půjčilo peníze na financování Vánoc, dále na nákup oblečení a potřeb pro volný čas, zařízení svatby a nákup dovolené. Ve všech těchto případech by si vzali půjčku maximálně tři lidé ze sta.

Na co by si Češi vzali úvěr – TOP 10Podíl
Investice do bydlení, opravy, rekonstrukce58 %
Nákup automobilu, motocyklu28 %
Financování událostí týkajících se zdraví (léčba, operace)18 %
Nákup nábytku, bílé techniky15 %
Nečekané výdaje (oprava domácích spotřebičů atp.)14 %
Nákup elektroniky a spotřebního zboží11 %
Splacení dluhu7 %
Financování vzdělání (jazykové kurzy apod.)6 %
Běžný provoz domácnosti (ve finanční tísni)5 %
Financování pohřbu4 %
Zdroj: Cofidis

Bydlení vede u mladých i párů

Téměř tři pětiny lidí by si vzaly úvěr na pořízení nebo rekonstrukci bydlení, přičemž nejvíce nakloněni jsou mu hlavně mladí lidé a páry.

„Pořízení a oprava bydlení jsou podle našich průzkumů nejčastějším účelem také u sdílených půjček, které si berou partneři společně, aby tak dosáhli na výhodnější podmínky úvěru,“ uvedl Cyril Křůpala.

Oproti mužům jsou také častěji se kvůli úpravě bydlení ochotny zadlužit i ženy.

Kvůli autu by se zadlužil každý třetí muž

Za dlouhodobou investici lze považovat i pořízení auta či motocyklu, na které by si vzalo půjčku 28 procent lidí.

Větší ochotu půjčit si na auto či motorku projevili muži, pro by jich byla téměř třetina. Ženy už tak nadšené nejsou, s podobnou půjčkou by souhlasila jen necelá čtvrtina z nich.

Na koupi auta si je ve srovnání s ostatními ochotno půjčit i výrazně více lidí s vysokoškolským vzděláním. Oproti respondentům se základní školou dokonce dvojnásobně.

V Praze rezonuje zdraví i vzdělávání

Na třetím místě žebříčku účelů případných půjček se umístily záležitosti týkající se zdraví. Financovat nákladnou léčbu nebo operaci prostřednictvím půjčky by byla ochotna téměř pětina lidí.

Výrazně nakloněnější jsou přitom této možnosti lidé z velkých měst, především pak z Prahy.

Podobně otevření jsou obyvatelé hlavního města i půjčce na vzdělávání. Úvěr například na jazykový kurz by si vzala více než desetina z nich, což je oproti zbytku republiky výrazný nadprůměr.

Průzkum také ukázal, že někteří Češi by půjčkou řešili nečekané výdaje v domácnosti, jako je například nutnost opravy domácích spotřebičů (15 procent) či by si dokonce půjčili i na to, aby splatili jinou půjčku (sedm procent). Většinou mezi ně patřili lidé se základním vzděláním či lidé ve věku do 30 let.

Anketa

Na jaký účel byste si pravděpodobně půjčili?
Investice do bydlení - opravy, rekonstrukce
69,6 %
Nákup auta či motocyklu
10,1 %
Investice do zdraví
3,8 %
Nákup nábytku, velkých domácích spotřebičů
1,3 %
Nákup elektroniky
1,3 %
Investice do vzdělání
2,5 %
Splacení dluhu
2,5 %
Běžný provoz domácnosti
1,3 %
Nákup dovolené
1,3 %
Svatba
1,3 %
Pořízení vánočních dárků
1,3 %
Financování pohřbu
3,7 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloučit je možné i půjčky celé rodiny

Sloučit více půjček do jedné lze už několik let. Češi této možnosti využívají, ovšem mnozí netuší, že je možné konsolidovat i jiné typy závazků, nejen...

Každý druhý Čech si chce půjčit

Omezovat se v čerpání úvěrů či půjček Češi neplánují ani letos. Zadlužit se má totiž v plánu zhruba polovina lidí. Nejčastěji se chystají úvěrem řešit koupi...

Výběr článků

Načítám