Hlavní obsah

Jak správně vyplnit přehledy

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které alespoň po část loňského roku vykonávaly samostatnou výdělečnou činnost, musí odevzdat nejenom daňové přiznání, ale i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). Jak vysoké je povinné pojistné?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být sociální pojištění i zdravotní pojištění za rok 2021 vždy zaplaceno alespoň v minimální výši, a to i při ztrátě. Při výpočtu zdravotního pojištění a sociálního pojištění se na rozdíl od výpočtu daně z příjmů neuplatňují žádné daňové slevy nebo daňové odpočty.

Skutečný nebo minimální základ

„Daň z příjmů může tedy být při výkonu hlavní samostatné činnosti nulová, povinné pojistné však nikoliv a musí být zaplaceno i při ztrátě,“ doplňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Sazba zdravotního pojištění činí 13,5 procenta z vyměřovacího základu a sociálního pojištění 29,2 procenta z vyměřovacího základu.

Den daňové svobody letos přijde dříve než loni

Ekonomika

Vyměřovacím základem je buď skutečný vyměřovací základ, nebo minimální vyměřovací základ. Pokud je skutečný vyměřovací základ neboli polovina daňového základu nižší než minimální vyměřovací základ, tak se pojistné počítá z minimálního vyměřovacího základu.

Minimální měsíční vyměřovací základ pro platbu zdravotního pojištění činí 17 720,50 koruny a pro platbu sociálního pojištění 8861 korun.

Vedlejší činnost

„Při hlavní činnosti vykonávané po celý rok 2021 je minimální roční zdravotní pojištění 28 708 korun a minimální sociální pojištění 31 049 korun,“ upřesňuje Ivanco.

Přehledně: Jak vyplnit dvoustránkové daňové přiznání

Finance

Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, pokud je hrubý zisk do limitu. Pro celý kalendářní rok 2021 je limitem částka 85 058 korun, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Zdravotní pojištění se však platí vždy, bez ohledu na výši zisku. Při vedlejší činnosti se zdravotní pojištění počítá vždy ze skutečného vyměřovacího základu.

„Při hrubém zisku 80 tisíc korun z vedlejší samostatné výdělečné činnosti je sociální pojištění nulové, ale zdravotní pojištění je 5400 korun,“ vypočítává Ivanco.

Přehledně: Důležité daňové termíny pro letošní rok

Finance

Sociální pojištění za rok 2021 se odvádí jen do maximálního vyměřovacího základu, kterým je částka 1 701 168 korun, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí. Pro výpočet zdravotního pojištění však žádný strop stanoven není.

Jedním z dalších rozdílů mezi sociálním a zdravotním pojištěním je, že zdravotních pojišťoven působí na trhu sedm a každý pojištěnec má právo na změnu zdravotní pojišťovny. Veškerou správou u sociálního pojištění je pověřena ČSSZ, a proto se vždy, tedy i při změně okresní správy sociálního pojištění, odevzdává pouze jeden přehled.

Jaké doklady vám mohou snížit daň

Finance

„OSVČ, které změnily zdravotní pojišťovnu od 1. července 2021, musí za rok 2021 odevzdat dva přehledy, na novou i na původní zdravotní pojišťovnu,“ dodává Gabriela Ivanco.

Přehledy pro pojišťovnu a OSSZ musí být odevzdány do jednoho měsíce po termínu pro podání daňového přiznání. Musí být tedy odevzdány do 2. května, 1. června nebo 1. srpna v závislosti na tom, kdy má poplatník termín pro odevzdání přiznání.

Reklama

Výběr článků

Načítám