Hlavní obsah

Hypoték se loni prodalo méně, trh klesl téměř o pětinu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce hypoteční trh zaznamenal oproti předchozím třem rekordním rokům pokles. Nesl se totiž ve znamení adaptace bank i klientů na doporučení České národní banky (ČNB) z října 2018, která poskytování hypoték zpřísnila. Nicméně pro letošní rok bankéři předpovídají opět mírný nárůst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hypoteční trh v České republice klesl v loňském roce o 17 procent. Celkový objem nově prodaných hypoték dosáhl 181 miliard korun, v roce 2018 to bylo 218 miliard korun. Uvedl to generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

„Podobný vývoj jsme očekávali, a to zejména v prvním kvartálu roku 2019. Zaznamenaný pokles ale naše očekávání předčil. Na začátku roku jsme odhadovali výsledek trhu na úrovni 200 miliard korun ročně v celkovém objemu prodaných hypoték,” uvedl Feix. Zároveň ale dodal, že na konci roku, především pak v měsících listopad a prosinec, se hypotékám opět dařilo.

Zlevňování hypoték zpomalilo, zájem o ně ale opět roste

Finance

Pro letošní rok pak Feix očekává v porovnání s výsledky roku 2019 stabilní vývoj či mírný nárůst objemu nově prodaných hypoték.

Vývoj sazeb nelze odhadnout

Prakticky celý loňský rok byl ve znamení zlevňování hypoték. Zatímco na počátku roku se průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dostala na hodnotu 3 procenta, na konci roku v listopadu byla nižší o 0,65 procentního bodu, když dosáhla hodnoty 2,35 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Přitom na počátku loňského roku mnozí bankéři předpovídali, že i v roce 2019 bude pokračovat zdražování hypoték a sazby ke konci roku budou atakovat hranici čtyř procent.

Jaký bude vývoj sazeb v letošním roce? Podle Jiřího Feixe to dnes nikdo neví, úrokové sazby budou z velké části záviset na chování trhu a ČNB.

„Zatím máme k dispozici jen nejisté odhady. Výše úrokových sazeb bude podmíněná vnějšími vlivy, jako jsou ceny zdrojů na trhu, a podepíše se na nich i rozdělení trhu mezi hypotékami a účelovým financováním od stavebních spořitelen," nastínil Feix.

Průměrná hypotéka: 2,6 milionu korun

Zájemcům o hypotéku ztěžuje situaci i stálé, ačkoliv nyní již mírné, zdražování nemovitostí. Meziroční nárůst se pohybuje kolem osmi procent. Podle Feixe bude růst cen nemovitostí pokračovat i letos, bude však již mírnější, zhruba okolo pěti procent.

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Finance

Zdražování nemovitostí vedlo i k dosažení historicky nejvyšší průměrné hypotéky, která se dostala na částku 2,6 milionu korun. Je to zhruba o 300 tisíc korun více než v roce 2018.

Loňskému hypotečnímu trhu dominovaly dlouhodobé fixace, především na pět či sedm let. Zájem klientů byl především o hypotéky s LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) od 70 do 80 procent.

Třetinový pokles úvěrů stavebních spořitelen

Stavební spořitelny v oblasti poskytnutých nových úvěrů nenavázaly na velmi úspěšný rok 2018, kdy poskytly úvěry za 67,4 miliard korun. Objem nových úvěrů v roce 2019 klesl o více než 30 procent. Spořitelny tak klientům poskytly úvěry zhruba v částce 50 miliard korun. Pro letošní rok odhadují zhruba pětiprocentní nárůst objemu úvěrů.

Úspěšné však byly v oblasti nově uzavřených smluv o stavebním spoření. Celkově se v loňském roce sjednalo 545 tisíc nových smluv, což je nejlepší výsledek za posledních pět let.

Reklama

Související články

Sen o bydlení hatí mladým nízké úspory

Většina mladých Čechů do 36 let bydlí v pronájmu či u rodičů. Pochopitelně to do budoucna chtějí změnit a pořídit si vlastní bydlení, které budou nejčastěji...

Hypotéky zlevňují, prodeje vzrostly

Průměrná úroková sazba hypoték klesá již devět měsíců v řadě. V říjnu se zastavila na hodnotě 2,36 procenta. Banky hypotéky zlevňují, aby získaly co nejvíce...

Výběr článků

Načítám