Hlavní obsah

Finanční poradna: Spoření na důchod s příspěvkem státu je stále výhodné

Navzdory rozšířeným mýtům je penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření nadále výhodné, od loňska dokonce s větší státní podporou, která může dosáhnout až 230 korun za měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud na penzijní připojištění ukládáte alespoň 300 korun za měsíc, máte nárok na měsíční státní příspěvek podle výše úložky od 90 do 230 korun.

Přispívat však může i zaměstnavatel, pokud penzijní připojištění poskytuje jako zaměstnanecký benefit. Při účasti na penzijním připojištění navíc můžete uplatnit slevu na dani z příjmu až do výše 24 tisíc korun ročně, což platí pro starou i aktuální podobu „penzijka”.

U penzijního připojištění stát garantuje, že se hodnota investice nikdy nedostane do minusu. Je založeno na pouze jednom, velmi konzervativním investičním fondu.

Penzijní připojištění v kostce
Výnosy penzijního připojištění jsou nižší, zato jistější. Doplňkové penzijní spoření nabízí vyšší šanci na zhodnocení.
Pokud vám do důchodu zbývá více než 15 let, zvažte převod penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření.
Tzv. penzijko by nemělo představovat jedinou formu odkládání, využijte i jiné produkty, jako jsou spořicí účty nebo podílové fondy.
V případě úmrtí nepropadnou naspořené peníze státu, ale budou vyplaceny určené osobě či zahrnuty do dědického řízení.

U doplňkového penzijního spoření je na výběr několik fondů, konzervativní, vyvážené a dynamické, zato se na ně ale nevztahuje zmíněná garance. Alespoň ne automaticky, některé penzijní společnosti však kvůli konkurenčnímu tlaku nabízejí zajištění investice ve formě zaručené výplaty vložených prostředků.

Náklady a možnosti

Ve srovnání s jinými formami investování úspor, například komerčními podílovými fondy nebo životním pojištěním, jsou oba druhy penzijka levnější, co se poplatků za jejich vedení týče. Stát totiž jejich výši reguluje, takže v případě penzijního připojištění si jeho poskytovatelé berou zpravidla 0,8 procenta z obhospodařovaného majetku, u penzijního spoření v závislosti na zvoleném fondu nanejvýš procento. Penzijní společnosti si navíc berou i malou odměnu za to, jak vysoce vám zhodnotily uložené peníze.

Může se stát, že vás před odchodem do důchodu potká nějaká vážná životní krize, jaké máte pak možnosti? Účastníci starého penzijního připojištění mají možnost částečného výběru naspořených peněz, pokud si sjednali takzvanou výsluhovou penzi.

Z obou jeho současných forem nabízí jen penzijní spoření výplatu předdůchodů, kdy svoje peníze můžete vybírat minimálně pět let před odchodem do penze. Pokud ale smlouvu úplně ukončíte před šedesátým rokem věku, budete muset státu vracet čerpané daňové výhody bez ohledu na druh penzijního produktu.

Reklama

Související články

Důchodci si letos polepšili víc než loni

Počínaje lednovou splátkou se zvýšily všechny druhy důchodů vyplácené z českého důchodového pojištění. Starobní důchody, které pobíralo ke konci loňského září...

Výběr článků

Načítám