Hlavní obsah

Finanční poradna: Pojišťovna hradí seniorům plnou péči i po přestěhování na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český důchodce žijící v jiné zemi EU může i po přestěhování čerpat plnou zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny, a to jak v zemi, kde bydlí, tak i v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Budu se stěhovat na Slovensko, ale zůstávám prý českým pojištěncem, protože pobírám český důchod,” napsal do redakce čtenář a zároveň se dotázal, zda je daná informace správná.

Bez dalšího příjmu či důchodu

„Jestliže pobíráte důchod z ČR, zůstanete podle evropských nařízení skutečně i po přestěhování do jiné země EU českým pojištěncem. Podmínkou je, že nepobíráte důchod také v zemi bydliště nebo že tam nejste výdělečně činný,“ odpověděl na čtenářův dotaz Vlastimil Sršeň, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Jak dále dodal, pojistné bude za seniora v Česku i nadále platit stát a zůstane mu i český průkaz zdravotního pojištění (modrá kartička pojištěnce). Po přestěhování na Slovensko podle Sršně zůstane nárok na plnou péči jak v SR, tak i při případném pobytu v Česku.

„Důchodci a jejich nezaopatření rodinní příslušníci pojištění v České republice a bydlící na území jiného státu EU mají podle evropských nařízení nárok na plný rozsah zdravotní péče nejen ve státě svého faktického bydliště, ale i v ČR. Máte tak možnost se rozhodnout, zda se případně chcete léčit ve státě bydliště, nebo v ČR. Pokud by vám to vyhovovalo, můžete si i třeba tzv. nechat svého ošetřujícího lékaře, k němuž dosud chodíte,“ upozornil Sršeň.

Informujte zdravotní pojišťovnu

O tom, jakým způsobem a s jakým dokladem uplatníte svůj nárok u lékaře v zemi bydliště, vás musí informovat instituce, která v dané zemi hradí náklady na zdravotní péči, tedy zdravotní pojišťovna, která vás tam výpomocně zaregistruje.

Správný postup je předem požádat svoji českou zdravotní pojišťovnu o vystavení formuláře S1 a uvést, odkdy hodláte začít bydlet na území jiného členského státu. Potvrzený formulář S1 předložíte na území státu svého nového bydliště příslušné instituci, a ta vás zaregistruje jako důchodce z jiného členského státu EU.

Pokud se již zdržujete ve státě nového bydliště, můžete místo získání formuláře S1 požádat tamní pojišťovnu, aby pro vás vyžádala elektronický formulář S072. Tento formulář vám také zajistí možnost čerpat plnou péči ve státě bydliště. Zdravotní pojišťovna od vás může vyžadovat doklady o bydlišti apod.

Na základě registrace a vydání příslušného dokladu vám bude poskytována veškerá zdravotní péče za stejných podmínek jako místním důchodcům. Náklady na zdravotní péči v zemi bydliště za vás zaplatí zdravotní pojišťovna, která vás registrovala, a následně jí tyto náklady uhradí v rámci přeúčtování vaše česká zdravotní pojišťovna.

Při pobytu v ČR budete mít po předložení českého průkazu pojištěnce vždy nárok na plný rozsah zdravotní péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám