Hlavní obsah

Finanční poradna: Pět faktorů, které ovlivní cenu vašeho životního pojištění

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z faktorů, které mohou významně ovlivnit cenu životního pojištění, je nejen zdravotní stav klienta, ale i jeho životní styl. Ve spolupráci s pojišťovnou MetLife přinášíme přehled základních faktorů, které se na ceně pojištění podílejí, a proč je důležité o nich s pojišťovnou mluvit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Kouření

Základní otázka dotazníku, který klienti při uzavírání životního pojištění vyplňují, se týká kouření, které rozhodně nepatří mezi faktory, jež by pojištění zlevňovaly, spíše naopak.

Pokud jste ale nekuřák, můžete se u některých pojišťoven naopak těšit na zvýhodněnou nabídku v podobě slevy na pojistném.

Kouříte-li, nezatajujte tuto informaci před pojišťovnou, vyhnete se případným nepříjemnostem do budoucna. Pokud by se totiž v případě pojistné události prokázalo, že jste „nepřiznaný“ kuřák, může se tato skutečnost negativně promítnout i na výši vyplaceného pojistného plnění.

Zanedbávání preventivních lékařských prohlídek

Každý člověk má v rámci veřejného zdravotního pojištění nárok na pravidelné preventivní lékařské prohlídky, ale ne všichni na ně chodí. Pokud preventivně jednou za dva roky navštěvujete svého praktického lékaře a ženy alespoň jednou za rok gynekologa, muži pak urologa, máte nejen lepší přehled o svém zdravotním stavu a vyšší pravděpodobnost, že se případné zdravotní potíže zachytí již v začátcích, zároveň však můžete získat slevu na životní pojištění.

Rodinná anamnéza a dědičné choroby

Pokud některý z vašich rodičů prodělal infarkt nebo jiné kardiovaskulární onemocnění či trpěl neurologickou nebo psychickou poruchou, měli byste tuto skutečnost při sjednávání pojištění nahlásit.

Pojišťovna případné zvýšené riziko pak může zapracovat do pojistné smlouvy a připravit vám tak produkt na míru.

Nezdravý životní styl

Životní styl v současnosti patří mezi velmi diskutovaná témata. Rizikovým pojištěncem je například člověk s nadváhou, která je způsobená nezdravým životním stylem a nedodržováním nařízeného režimu od lékaře.

„Špatné stravovací návyky, přejídání, kouření a jiné zlozvyky často vedou ke zhoršení zdravotního stavu a větším náchylnostem k nemocem a tím pádem i ke zhoršení kvality života jako takového,” upozornila Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife.

Druh zaměstnání

Součástí dotazníku je také informace o klientově zaměstnání. Manuální riziková povolání mají jiná specifika než méně riziková povolání, jako například kancelářské a administrativní práce, pedagogické či lékařské profese atd., což se promítá i v životním pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám