Hlavní obsah

Co stojí vložit peníze do banky? Klidně i několik stovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se bance svěřit své peníze, resp. vložit hotovost na účet? Připravte se na to, že banka svou „vděčnost” projeví tím, že vás zkasíruje. Poplatek za jeden vklad může být zdarma, stejně tak vás může přijít na stovky či dokonce tisíce korun. Záleží na tom, na jaký účet vkládáte i zda tak činíte na pobočce či použijete vkladomat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

I když jsou bezhotovostní operace v Česku klienty využívané mnohem častěji než operace s hotovými penězi, stále ještě mnozí z nás čas od času potřebují například vložit hotovost na účet. Že to nebude „zadarmo”, ale za nemalý poplatek, se přesvědčil i čtenář, který svou zkušenost popsal redakci.

Na účet své manželky, jehož není disponentem, vložil hotovost na pobočce Raiffeisenbank, jíž je manželka klientkou. „Překvapilo mě, že po mně chtěli zaplatit 120korunový poplatek. Přitom nedávno žena sama na svůj účet také peníze vkládala a bylo to bez poplatku. Pokladní v mém případě neudělala nic navíc,” svěřil se čtenář.

„Důvodem účtovaného poplatku je náklad spojený s touto službou, který neúčtujeme klientům nebo disponentům,” uvedla pro Novinky.cz Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank, a zároveň doporučila, že stačí stát se disponentem, případně zvolit bezhotovostní převod peněz na účet.

Z vysvětlení, které mluvčí Raiffeisenbank poskytla, vyplývá, že každá operace, kterou musí zaměstnanci banky provést „ručně”, něco stojí a to je hlavní důvod, proč banky jejich práci zpoplatňují.

Podobně tak činí i ostatní banky. Tzv. třetím osobám za hotovostní vklad naúčtují výrazný poplatek, svým klientům ho většinou odpustí, případně požadují poplatek několikanásobně nižší.

Kolik zaplatíte za vklad hotovosti na pobočce banky u přepážky (v Kč)
BankaTyp vkladu
Majitel účtu na svůj účetKlient banky na jiný účet u stejné bankyKlient banky na účet u cizí bankyNeklient banky na účet u dané banky
Creditaszdarma do 500 tisíc Kč 0,05 % z vkladu nad 500 tisíc Kč 0,1 % z vkladu nad 3 mil. Kčzdarma do 500 tisíc Kč 0,05 % z vkladu nad 500 tisíc Kč 0,1 % z vkladu nad 3 mil. Kčnelzezdarma do 500 tisíc Kč 0,05 % z vkladu nad 500 tisíc Kč 0,1 % z vkladu nad 3 mil. Kč
Česká spořitelnazdarma100nelze100
ČSOBzdarma1752 %, min. 300 Kč175
Expobankzdarmazdarmanelzezdarma
Fio bankazdarma90nelze90
Komerční bankazdarma125zdarma na účty dceřiných společností 2 %, min. 300 Kč na účty vedené v ČNB i u cizích bank125
mBanknelze
Monetazdarma100nelze100
Raiffeisenbankzdarma 1. vklad, každý další 29 Kč120zdarma na účet RSTS 2 %, min. 150 Kč na účty vedené u cizích bank120
Sberbankzdarma do 250 tisíc Kč, pak 0,1 % z částky nad 250 tisíc Kčzdarma do 250 tisíc Kč, pak 0,1 % z částky nad 250 tisíc Kčnelzezdarma do 250 tisíc Kč, pak 0,1 % z částky nad 250 tisíc Kč
UniCredit Bankzdarma150nelze150
Zdroj: banky

Na poplatky v řádech stokorun, ale i tisíců korun, se připravte, pokud se u své banky rozhodnete vložit hotovost na účet u cizí banky. Například v ČSOB či třeba v Komerční bance klient zaplatí minimálně 300 korun, ale třeba i několik tisíc korun, protože banka si účtuje dvě procenta z výše vkladu. Podobně je na tom i Raiffeisenbank.

Využijte vkladomat, je zdarma

Pokud není možné k vložení peněz na účet využít bezhotovostní převod, a je tedy nutné manipulovat s hotovostí, rozhodně je finančně výhodnější zvolit tzv. vkladomat. Je to vlastně bankomat, který kromě výběrů hotovosti umožňuje i vkládání hotovosti a její zaúčtování. V některých bankách (například Česká spořitelna či ČSOB) můžete přes vkladomat vložit i mince.

U vkladomatu se musíte prokázat svou platební kartou, PINem, stejně, jako když chcete vybírat. Zvolíte možnost vkladu hotovosti a vložíte ji do zdířky. Daná částka se po přepočítání uloží na účet.

Vkladomaty v současné době najdete u naprosté většiny bank, neprovozuje je ale například Creditas či Expobank. Vzhledem k tomu, že vklad se váže na klientovu debetní kartu, můžete hotovost většinou vložit jen na svůj účet, a to zdarma.

„Majitel účtu může požádat o vydání karty, která je určená pouze pro vklady. Tu pak může využívat třetí osoba. Vklad je zdarma,” doplnil další možnost Michal Teubner z Komerční banky.

Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB či UniCredit Bank bez poplatku umožňuje vložit svým klientům hotovost i na jiné účty vedené u dané banky.

Pouze v České spořitelně pak můžete přes vkladomat vložit peníze na účet u cizí banky, zaplatíte za to 125 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám