Hlavní obsah

Cestu k oddlužení komplikují nízké příjmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisícům lidí kyne možnost zbavit se do konce ledna exekucí, které na ně vede stát, kraj, obce či obecní nebo státní firmy. Podmínkou je, že zaplatí základní dluh (jistinu) a drobnou paušální částku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

To je i případ pětačtyřicetiletého Martina z Prahy, který už kvůli podobným problémům žije delší dobu prakticky v šedé ekonomice. „Kdysi jsem jel jednou načerno tramvají a chytili mě. Po čase jsem ale zjistil, že podle dopravního podniku to bylo desetkrát a že se na mě kvůli tomu vede řada exekucí,“ tvrdí. „Rád bych to splatil, ale musím sehnat dostatek peněz,“ dodal.

Podobných lidí, kteří se ocitli v dluhové pasti, protože na jistinu zkrátka nemají finance, je více. Člověk v tísni proto přes web Milostiveleto.cz umožňuje dárcům přispět jim na vymanění se z dluhů.

„Řada lidí se nyní snaží dát dohromady potřebnou částku a dlužnou jistinu zaplatit. Pro mnohé je to však obtížné, protože život v exekuci neumožňuje vytvářet finanční rezervy,“ odůvodňuje to organizace na webu s tím, že se na ni poslední dobou obracejí lidé, kteří nabízejí pomoc.

Kde hledat informace

Weby

Infolinky

Člověk v tísni

770 600 800

Poradna při finanční tísni

800 722 722

Pražský magistrát

800 100 000

„Rádi vás seznámíme s konkrétním příběhem člověka, který si dle našeho názoru zaslouží podanou ruku. Sami se pak budete moci rozhodnout, zda a jakou částkou chcete pomoci,“ dodává Člověk v tísni.

Dárce si tak bude moci například vybrat, že podpoří třeba konkrétního samoživitele či samoživitelku nebo seniora či seniorku.

Potíže s jistinou

S lidmi, kteří se chtějí v rámci milostivého léta zbavit dluhů, se setkává na bezplatné lince i v kancelářích Poradna při finanční tísni. „Chtějí vědět, o co se konkrétně jedná, zda se jich milostivé léto také týká či jak jistinu zaplatit,“ řekl její ředitel David Šmejkal.

VZP a milostivé léto: problémy pokračují

Ekonomika

Jinými slovy si dlužníci ověřují, zda mohou dluh splatit, nebo zda se jedná o exekuci vypsanou soukromou společností, na kterou se to nevztahuje, jak kontaktovat exekutora a kam poslat peníze.

„Největším problémem ale bývá sama jistina,“ poznamenal Šmejkal. Poradci s dlužníky studují jejich měsíční rozpočet, majetkové poměry, to, jak ušetřit, aby mohli dluh do konce ledna splatit. Občas ale nepomáhá ani to. „Musejí si pak třeba vzít v práci mimořádné směny, najít si druhý úvazek nebo požádat o pomoc příbuzné či známé,“ podotkl Šmejkal.

Exekucím v Česku stále čelí přes 2200 dětí, většina kvůli stokorunám

Domácí

S dotazy se setkávají i v Asociaci občanských poraden. „Lidé často nemají na splacení jistiny úspory,“ potvrdil předseda Hynek Kalvoda. Když si ale lidé v práci přivydělají třeba na přesčasech, může jim to exekutor strhnout, pokud mají exekuci na mzdu či účet. „Pak nezbývá než si přivydělat třeba na brigádě na ruku,“ dodal Kalvoda.

Člověk v tísni nebo Poradna při finanční tísni nejsou jediné organizace, které dlužníkům nabízejí pomoc. Obrátit se mohou třeba na Asociaci občanských poraden. Rady začaly nabízet i některé instituce, jichž se milostivé téma týká jako věřitelů. Třeba ČEZ.

Exekuci na důchod čelí desítky tisíc seniorů

Domácí

„Podle našich statistik se akce Milostivé léto může vztahovat až na 70 tisíc aktivních exekucí. Apelujeme na dlužníky, aby této akce využili. Písemně jsme také vyzvali advokátní kanceláře a exekutory, kteří nás při vymáhání dlužných částek zastupují, k maximální vstřícnosti ke všem, kdo budou chtít svoji situaci vyřešit,“ prohlásil generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Reklama

Výběr článků

Načítám