Hlavní obsah

Češi si v červnu na bydlení půjčili rekordních 20 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů motivují stále více Čechů k tomu, aby si s jejich pomocí pomohli k lepšímu bydlení. Letošní červen se do historie zapíše jako měsíc, který od začátku poskytování hypotečních úvěrů v Česku v roce 1995 přinesl vůbec největší zájem o půjčky na bydlení. V průběhu června totiž banky v ČR na nákup nebo rekonstrukci nemovitosti vyplatily rekordní částku 19,75 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při srovnání s loňským červnem, kdy banky uzavřely hypotéky v celkovém objemu 15,2 miliardy korun, je letošní červnový objem téměř o třetinu vyšší.

Jen samotná Hypoteční banka, která je lídrem českého hypotečního trhu, poskytla v červnu svým klientům úvěry za 2,66 miliardy korun.

Pomohly nízké sazby i větší výstavba

„Za takto výrazným nárůstem stojí několik faktorů, které se v posledních měsících sešly dohromady. Především jsou to rekordně nízké úrokové sazby a stabilní ekonomická situace s pozitivním výhledem. Dále i větší aktivita developerů, kteří zejména ve velkých městech prodávají a stavějí nové bytové projekty, a rostoucí ceny nemovitostí, v důsledku čehož se zvyšuje i průměrná částka, o niž nás klienti žádají,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

V případě Hypoteční banky žádali v červnu zájemci o úvěr na bydlení v průměru ve výši 1,9 miliónu korun, což je o více než 100 tisíc více, než je dlouhodobý průměr.

Pokud na hypotečním trhu v ČR nedojde k neočekávaným změnám, bude rok 2015 pro hypotéky podle Sadila rokem rekordním. Naznačují to údaje za letošní první pololetí, ve kterém tuzemské banky poskytly hypoteční úvěry v objemu 90,7 miliardy korun.

Průměrná úroková sazba u hypoték v Česku zůstala v červnu na historicky nejnižší hodnotě 2,05 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám