Hlavní obsah

Češi s chutí investují do realit i v drobných

Úspěšní obchodníci říkají, že halíře dělají talíře, a přesně na takovém přístupu jsou založeny programy bank a investičních společností umožňující lidem investovat do nemovitostí i v malých částkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Zájem o drobné investice do bytů roste. Start-up Investown.cz za necelý půlrok hlásí 25 tisíc uživatelů a investice přesahující sto milionů korun,“ potvrdil Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny. Ta tento investiční model hodlá propojit rovnou i s internetovým bankovnictvím, čímž se možnost drobných investic do nemovitostí dostane přímo k více než 1,8 milionu klientů.

Výnos až devět procent

Už teď se ale naplňují vize o budoucnosti bankovnictví a finančních služeb, které před zhruba deseti lety nastínila poradenská společnost Capgemini: lidé nebudou chtít studovat složité plány a podmínky, ale investovat i malé částky „na kliknutí“ přes mobil.

Lidově řečeno vše funguje tak, že drobní investoři se složí na rekonstrukci konkrétního objektu, třeba na novou rezidenční výstavbu, doplní tak bankovní úvěr pro developera, jenž zajistí realizaci.

S investicemi do půjček je možné porazit inflaci

Finance

Daný realitní projekt je prověřen bankou, která je hlavním úvěrujícím zdrojem. Developer po prodeji bytů vyplatí investorům, co sklidí, tedy vloženou částku plus zhodnocení. Jak už Právo informovalo dříve, modely investic jsou ale různé. U některých společností lákajících na škálu projektů od pozemků až po byty na horách se investované prostředky nevážou na konkrétní projekt, investor si kupuje akcie společnosti.

Jindy investiční firma nabízí ke koupi jen určitý podíl na konkrétní nemovitosti a podle toho investoři dostávají podíl z výnosu z nájmu, který kompletně zajišťuje firma.

Celkem 169 drobných investorů tak například vložilo přes devět milionů do výstavby bytů v rezidenci U Grébovky v Praze a za devět měsíců to měli zpět i s pětiprocentním výnosem.

Chuť investovat do nemovitostí Čechy neopouští

Finance

Na stejném principu funguje i například investiční galerie Portu, která umožňuje takto v drobných podílech kupovat veterány a starožitnosti.

„Nemovitosti dlouhodobě představují jistotu stabilního zhodnocení, takže investice do participace na výnosech z nemovitostí lidi přitahují. Tak obrovský zájem jsme ale nečekali,“ potvrdil sílící trend spoluzakladatel platformy Inves­town.cz Alan Pock.

Společnost nyní umožňuje investičně vstoupit do čtyř desítek bytů. Jeden z posledních bytů s hodnotou 2,2 milionu korun byl „rozprodán“ drobným střadatelům za 67 minut. Průměrný výnos u všech nemovitostí v programu je více než čtyři procenta ročně.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

Na tomto principu, který se anglicky označuje „crowdfunding“, fungují obdobné další investiční platformy. A jsou úspěšné. Jednou z nich je Upvest se sídlem na pražských Vinohradech, spolupracující s Komerční bankou.

Šéfem oddělení analýz projektů, jež drobným investorům Upvest nabídne, je David Musil, který předtím působil u JP Morgan a v poradenské společnosti Deloitte.

Upvest má za sebou desítku již splacených projektů. Suma sumárum zde proběhlo 5669 investic o celkovém objemu 438 milionů korun s vyplacením 165,2 milionu korun.

Roční výnos těchto investic, jež jsou v horizontu jednoho až tří let, se pohybuje mezi čtyřmi až devíti procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám