Hlavní obsah

Češi nejčastěji onemocní v Egyptě. Náklady za ošetření jdou do statisíců

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku roku zaznamenala ERV Evropská pojišťovna zhruba 30procentní nárůst škod. Nejvíc pojistných událostí hlásí klienti z Egypta, kde je dvakrát vyšší frekvence škod než v ostatních letních destinacích. K většímu počtu pojistných událostí dochází také v Řecku a Turecku. Turisté by si ovšem měli dát pozor nejen na nemoci, ale i na zdravotnická zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Bez cestovního pojištění se vám může dovolená mnohonásobně prodražit.

Článek

Vyrazit na zahraniční dovolenou bez uzavřeného cestovního pojištění se nemusí vyplatit. Pokud se vám něco stane a budete potřebovat zásah lékaře, veškeré platby za ošetření půjdou z vaší kapsy.

Připravte se na to, že se nejedná o malé částky. I u „banálních” zdravotních problémů si zdravotnické zařízení bude účtovat tisíce korun. Například ošetření alergie ze sluníčka vás v Chorvatsku či Řecku přijde na 80-150 eur (zhruba dva až čtyři tisíce korun).

Léčení vážnějších onemocnění už ale vyjde na statisíce. Podle údajů ERV Evropské pojišťovny si například mozková mrtvice, která postihla pacienta v Turecku, vyžádala náklady 28 tisíc eur (více než 700 tisíc korun).

V každé z oblíbených dovolenkových destinací dochází častěji než jinde k charakteristickým zdravotním problémům.

V Egyptě si dejte pozor na vodu i lékařskou mafii

Egypt je tradičně zemí zažívacích potíží. Na vině je především kvalita pitné vody. Kvůli vysokým teplotám jsou poměrně časté také sluneční alergie či úpaly. Při jízdě autobusem je lepší se připoutat, protože řidiči jezdí nebezpečně. Potápěčům lékaři také doporučují minimálně 24 hodin před potápěním nepít alkohol, mohl by totiž způsobit problémy při vynoření.

„Turisté by si měli dát velký pozor na hotelové lékaře, jsou to často jen medici, napojení na konkrétní lékařské zařízení a patří do takzvané lékařské mafie. Nadměrné přeléčování je totiž v Egyptě hlavním zdrojem příjmů řady zdravotnických zařízení,“ varovala Hana Axmannová z ERV Evropské pojišťovny a dodala: „Je důležité obrátit se vždy na asistenční službu, která zajistí ošetření prověřeným lékařem.“

Letos je v Egyptě také zvýšený výskyt žloutenky, což se ale vzhledem k inkubační době projeví až po návratu do Česka.

V Řecku zdražila lékařská péče, v Turecku často hospitalizují

V Řecku mají turisté velmi často problémy s dýchacími cestami. Souvisí to s klimatizací i výraznými a opakovanými změnami teplot. Za záněty očí a uší může infikovaná voda v bazénech. „Vlivem ekonomické krize v Řecku výrazné zdražila lékařská péče. Řekové totiž vidí turisty a pojišťovny jako snadný zdroj příjmů,“ upozorňuje Hana Axmannová.

V Turecku lidé lékaře nejčastěji navštěvují kvůli střevním potížím a virózám. Časté jsou i úrazy způsobené motoristy. Podle Axmannové je lékařská péče dražší a kvalitnější než v Egyptě nebo Řecku, ale zvýšila se tendence řešit všechno hospitalizací. Kliniky v turistických oblastech se navíc začínají monopolizovat.

V Chorvatsku je nejvíce úrazů od mořských ježků

Chorvatsko je rájem lehkomyslných řidičů. Ovšem za většinou zranění stojí mořští ježci. „Od července je Chorvatsko v Evropské unii, rozhodně ale nikomu nedoporučujeme, aby se spoléhal na evropský zdravotní průkaz, takzvanou modrou kartičku zdravotní pojišťovny. Ten nezaručuje ošetření ve všech nemocnicích a spoluúčasti jsou poměrně vysoké,“ říká Axmannová.

V Bulharsku si Češi nejčastěji stěžují na zažívací potíže. Důležité je dbát na kvalitní stravování, vyhýbat se jídlu na ulici. Problémy mohou být i s hygienou ve starších hotelech. I tady, stejně jako v Egyptě, je třeba dát si pozor na neprověřené nemocnice.

Ve Španělsku si dejte pozor na zloděje

Španělsko je rájem zlodějů. Pozor je třeba dávat také na medúzy a vodní skútry, které už stály zdraví nejednoho plavce.

Příklady nákladů za lékařské zákroky a ošetření
Ošetření/zákrokZeměNáklady v Kč (orientační)Náklady v eur
sluneční alergieChorvatsko, Řecko2000 až 400080 až 150
ošetření pokousání zvířetem a vakcinace proti vztekliněŘecko60 0002400
ambulantní ošetření nachlazení z klimatizaceTurecko2500 až 6500100 až 250
mozková mrtviceTurecko700 00028 000
gastroenteritidyEgypt3000 až 7500120 až 350
poranění hlavy a otok mozku při páduEgypt350 00014 000
předčasný porod a doprava dítěte v inkubátoru do ČRItálie1 400 00056 000
týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horkaBulharsko330 00013 200
lehká mozková příhoda s pětidenní hospitalizacíUSA350 00014 000
celkový kolaps na letišti, selhání orgánůŠpanělsko1 500 00060 000
operace slepého střevaŠpanělsko130 0005200
ortopedické vyšetření zlomeniny nebo vymknutí končetiny vč. RTG a sádryŠpanělsko17 500 až 25 000700 až 1000
den v nemocnici - napojení na přístrojeFrancie100 0004000
převoz sanitkouItálie - ČR70 0002800
letecký ambulantní převozTunisko  - Praha470 00018 800
Škody z odpovědnosti
shozený rozbitý televizorEgypt20 000800
požár zařízení pokoje od vařičeNěmecko80 0003200
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Reklama

Související články

S dialýzou můžete vyrazit i na dovolenou

Donedávna platilo, že pokud člověk potřebuje dialýzu, znamená to, že se neobejde bez pravidelných návštěv nemocnice. Dnes už ale existuje možnost domácí...

Výběr článků

Načítám