Hlavní obsah

Češi letos za vánoční stromky utratí 850 milionů korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se v Česku během adventu prodá zhruba 1,2 až 1,3 milionu vánočních stromků. Podle odhadů tomu bude stejně i letos. Cena stromků se již po mnoho let nemění, očekává se tak podobná útrata jako v loňském roce, kdy Češi pořídili stromky celkem za 850 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Živý” vánoční stromeček si u některého z prodejců pořídí zhruba třetina českých domácností.

„Část domácností má však umělý stromeček, který preferuje zhruba patnáct procent Čechů, a některé z domácností získávají stromeček mimo maloobchodní síť, například ve vlastním lese nebo z náletu. Mimo maloobchodní síť Češi každoročně pořídí 200 až 250 tisíc stromečků,” doplnil ekonom Lukáš Kovanda.

Kvůli čerstvým stromkům si lidé přivstali

Vánoce

Jak dále dodal, počet prodaných stromků se již několik let pohybuje zhruba kolem 1,2 až 1,3 milionu a nejinak tomu bude i letos. Pandemie koronaviru nebude mít podle Kovandy vliv na počet prodaných kusů, změnila ale časování nákupu. Mnozí lidé totiž stromky nakoupili již zkraje adventu, avšak celkově by jejich prodané množství nemělo vybočovat z dlouhodobého průměru. „Vánoční stromek si prostě lidé pořídí bez ohledu na to, zda panuje pandemická situace či ne,” uvedl Kovanda.

Nejoblíbenější, ale i nejdražší jsou jedle

Celkem Češi podle odhadů za vánoční stromky letos utratí zhruba 850 milionů korun. Stát tak z příslušné DPH bude mít zhruba 111 milionů korun.

Mezi lidmi jsou již tradičně nejoblíbenější jedle, které jsou ovšem často, až z 80 procent, ze zahraničí, hlavně z Dánska, resp. z Polska, kde v severních oblastech země Dánové kvůli vysoké poptávce založili nové plantáže. Češi za ně utratí kolem 707 milionů korun.

  • Jedle kavkazské letos vyjdou v ČR na 550 až 900 korun
  • Smrk pichlavý na 400 až 500 korun
  • Smrk ztepilý na 300 až 400 korun 
  • Borovice lze pořídit od 400 do 550 korun

Zhruba za 88 milionů dají za smrky pichlavé a 55 milionů korun za další druhy smrků a za borovice. „U smrků a borovic existuje mnohem větší, takřka stoprocentní pravděpodobnost, že pochází z České republiky,” doplnil Kovanda.

Anketa

Jaký typ vánočního stromku upřednostňujete?
Živý
74,4 %
Umělý
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli čerstvým stromkům si lidé přivstali

Původně měl Aleš Jarošík otevřít bránu své plantáže s vánočními stromky ve Vratimově u Ostravy v sobotu v devět hodin. Jenže kvůli řadě zákazníků, která se...

Výběr článků

Načítám