Hlavní obsah

Češi kryptoměny znají, důvěřuje jim ale jen čtvrtina lidí

O kryptoměnách už slyšel prakticky každý, necelá desetina Čechů už do nich i investovala. Nejznámější kryptoměnou je bitcoin, zná ho devět lidí z deseti. Přestože je ale nabídka kryptoměn stále pestřejší, důvěra v ně meziročně klesla. Lidé je vnímají jako velmi rizikové.

Foto: Novinky

Zkušenosti Čechů s kryptoměnami

Článek

Pojem kryptoměna je v Česku známý, ukázal průzkum agentury STEM/MARK. Neslyšeli o něm jen tři lidé ze sta.

Nejznámější je bitcoin

Pro mnohé z nás se pak ekvivalentem pro kryptoměnu stal bitcoin. Zná ho devět z deseti oslovených. Druhou nejznámější je ethereum, jehož znalost potvrdil každý třetí oslovený.

Ovšem motivace pořídit si nějakou z celé řady nabízených kryptoměn je v populaci nízká.

Většina Čechů totiž o kryptoměnách ví jen z doslechu a investovat do nich ale neplánuje. V současné době tak činí jen devět procent lidí.

Bitcoin pozvolna roste, stejně jako celý trh kryptoměn

Internet a PC

„Stále platí, že se o kryptoměny více zajímají muži a výrazně častěji do nich také investují. Znalost kryptoměn a zkušenosti s nimi se také liší podle věku a vzdělání. Mladší a vzdělanější vrstva se o kryptoměny zajímá více,” uvedl analytik výzkumu Ondřej Klubal z agentury STEM/MARK.

„Investici do kryptoměn již učinila nebo o ní přemýšlí více než třetina mladých lidí do 29 let. Přestože zájem o kryptoměny v průběhu času mírně roste, slova o masivních investicích z veřejného prostoru jsou přinejmenším odvážná, jak ukazují naše čísla,“ doplnil.

Počet investorů roste jen pozvolna

Počet investorů se za poslední čtyři roky, jak ukázala data opakovaného průzkumu, nijak výrazně nezvýšil. V loňském roce si nějaké kryptoměny pořídilo osm procent lidí, v roce 2018 pak tři procenta.

Důvodů, proč počet investorů neroste, je více. Tím zásadním jsou finance, resp. jejich nedostatek pro danou investici (70 procent), dále pak informace (28 procent).

Bitcoin se opět prodává za milion korun

Internet a PC

Informací o kryptoměnách se v médiích objevuje poměrně velké množství, málokteré však cílí na investiční chování a často chybí edukativní přístup, který by pomohl méně investičně zkušeným lidem se vstupem na tento pro Čechy stále poměrně neprozkoumaný trh, soudí analytici.

„Inflace v závěru minulého roku meziročně vzrostla o 6,6 procenta a její růst nadále v tomto roce pokračuje. Lidé jsou finančně zatíženi zejména v oblasti pohonných hmot a bydlení (a energií s nimi spojenými), což může být možným vysvětlením finančních obav z investic u velkého množství lidí,“ doplnil Klubal.

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

I když hodnota bitcoinu výrazně roste, výkyvy v posledních dvou letech byly tak markantní, že lidé vnímají kryptoměny jako velmi rizikové. Důvěra v jejich budoucnost se snižuje.

V současné době jim důvěru projevuje jen zhruba každý čtvrtý Čech. Mezi lidmi také převládá negativní pohled na jejich potenciál uchovat či zvýšit vloženou hodnotu a ochránit tak své finance před inflací.

„Budoucnost v kryptoměnách vidí spíše mladí, kteří k nim mají blíže, a i přes rizikovost investice jsou ochotni investovat s vidinou rychlého zbohatnutí. Starší generace již nevnímají kryptoměny jako produkt, kterému by měly věnovat velkou pozornost, a jsou ve svých představách o investicích konzervativnější,“ dodal Klubal.

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v únoru klesl o 100 milionů korun

Internet a PC

Pro kryptoměny na burzu

Lidé, kteří chtějí do kryptoměn investovat, mají na výběr více možností. Zhruba šest procent lidí je těží na počítači.

Hlavním zdrojem kryptoměn jsou pro více než polovinu Čechů kryptoměnové burzy či směnárny, využívanými alternativami jsou také kryptoměnové peněženky (20 procent) a klasické burzy či směnárny (12 procent).

„Investičních strategií existuje několik a jejich preference jsou u Čechů poměrně vyrovnané. Ukázalo se ale, že nejčastěji investují krátkodobě a sází na mnohonásobné zhodnocení menších kryptoměn (32 procent z investorů). Najde se ale více než čtvrtina investorů, která si stanovuje dlouhodobější plán, který upravuje podle aktuální situace,” uvedl Klubal.

„V případě propadu kryptoměnu prodá, v případě růstu si ji ponechá v očekávání většího zhodnocení. V každém případě kolují v oběhu v 93 procentech případů peníze, které nikomu zásadně chybět nebudou. Nejčastěji jde o investované částky do 50 tisíc korun. A ukazuje se, že tento přístup lidem vychází, jelikož je, jak deklarují, v zisku více než polovina investorů,“ dodal Klubal.

Anketa

Máte nějaké zkušenosti s kryptoměnami?
Už jsem do nich investoval/a.
69,2 %
Rozhoduji se, jestli do nich budu investovat.
5,9 %
Chtěl/a jsem do nich investovat, ale nakonec jsem si to rozmyslel/a.
7,2 %
Žádné, jen jsem o nich slyšel/a.
12,8 %
Vůbec tento pojem neznám.
4,9 %
Celkem hlasovalo 321 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám