Hlavní obsah

Češi dluží bankám už 1,8 bilionu

Právo, Jakub Svoboda

Zadlužení českých rodin za koronakrize dál roste. Bankám a družstevním záložnám domácnosti v červenci dlužily už 1,809 bilionu korun, o 12,8 miliardy víc než v červnu. Meziročně tak bylo zadlužení vyšší o 105,5 miliardy korun, vyplývá z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Lidé si přitom nejvíc půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří více než tři čtvrtiny dluhů domácností. V červnu tyto úvěry činily téměř 1,39 bilionu korun a meziměsíčně se zvýšily o 0,8 procenta. Spotřebitelské úvěry v bankách dosáhly ke konci července 264 miliard korun a meziměsíčně narostly o 0,4 procenta, uvedla ČNB.

To, že růst zadlužení obyvatel nezastavila ani pandemie koronaviru, ani pokles ekonomické aktivity, vyplývá i z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Celkový dluh obyvatel ČR evidovaný ke konci prvního pololetí činil 2,52 bilionu korun, meziročně vzrostl o 143 miliard korun.

Zadlužení domácností bobtná přesto, že statisíce dlužníků přerušily splácení stávajících závazků. Do poloviny srpna banky přijaly 396 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů a schválily jich 358 tisíc. Bankéři se obávají toho, jak budou tito lidé splácet úvěry poté, až na konci října skončí splátkové moratorium.

Většina českých domácností koronakrizi ustála, i tak dvě pětiny přišly o příjmy

Finance

Češi totiž začali v posledních měsících více pociťovat ekonomické dopady pandemie. Téměř třetině (30 procentům) podle červencového průzkumu EY klesl příjem. V koronavirové krizi také přibylo samoživitelek a samoživitelů s nízkým příjmem a dluhy. Zatímco před půl rokem s částkou do 10 tisíc korun měsíčně muselo vyjít 16 procent samotných rodičů s dětmi, nyní je jich 29 procent.

Zadlužená je polovina samoživitelských domácností, třetina pobírá sociální dávky, upozornil Klub svobodných matek.

Objem nespláceného dluhu ke konci června dosahoval podle registrů 30,7 miliardy korun, meziročně se tak snížil o 611 milionů.

Lidé si nyní až nečekaně silně půjčují na bydlení
Lukáš Kovanda, ekonom

„Za poklesem nespláceného dluhu stojí především stále dobrá platební morálka u úvěrů na bydlení. Ohrožený dlouhodobý dluh se meziročně snížil o 688 milionů korun na 8,6 miliardy korun. Objem nespláceného dluhu z úvěrů na spotřebu se naopak poprvé po mnoha letech meziročně zvýšil o 57 milionů na 22,1 miliardy korun. A to i v situaci, kdy počet lidí, kteří dluhy nesplácejí, klesá,“ uvedl ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Citelný růst zadlužení podle ekonoma Lukáše Kovandy pohání zejména to, že si Češi nečekaně silně půjčují na bydlení.

Na hypotékách si lidé v ČR v červenci půjčili 21,6 miliardy korun. „Přitom červencový průměr let 2016 až 2019 činí 15,2 miliardy. Lidé si napůjčovali ještě o 6,4 miliardy korun více než v letech prosperity,“ upozornil Kovanda.

Padající úrokové sazby zvyšují zájem o hypotéky, červenec byl rekordní

Finance

„Plošný odklad splátek zatím podíl nesplácených hypoték snižuje. Teprve až moratorium skončí, budeme vědět, kdo si může dovolit dál splácet a kdo ne,“ dodal Kovanda.

Ekonom BHS Štěpán Křeček má za to, že zadlužování domácností bude pokračovat.

„Lidé si všímají, jak žijí bohatší lidé v jejich okolí, a snaží se je napodobovat. Bohužel však na to v mnohých případech nevydělávají dostatek peněz, a proto se zadlužují. K tomuto trendu napomáhají i sociální sítě, které v lidech vyvolávají finančně nákladné touhy. Využívají toho někteří poskytovatelé úvěrů, kteří si účtují nehorázně vysoké úrokové sazby,“ podotkl Křeček.

Reklama

Související články

Odklad splátek úvěru nezíská každý

Na první pohled to ještě v celkových číslech nijak hrozivě nevypadá, ale mnohým českým domácnostem začíná ekonomicky přituhovat. Hlavně tehdy, když se sejde...

Výběr článků

Načítám