Hlavní obsah

Padající úrokové sazby zvyšují zájem o hypotéky, červenec byl rekordní

Banky za uplynulých sedm měsíců poskytly hypoteční úvěry již za více než 131 miliard korun. Do celkového objemu se výrazně zapsal i červenec s téměř 22 miliardami korun, stal se tak nejúspěšnějším sedmým měsícem v historii. Banky pokračují ve zlevňování hypoték, průměrná úroková sazba opět klesla, tentokrát na hodnotu 2,15 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

„Průměrná úroková sazba hypoték i nadále klesá a s červencovou hodnotou 2,15 procenta se dostává na úroveň listopadu 2017. Podle našeho názoru není v dohledné době žádný relevantní důvod, aby se trend otočil,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Červenec byl letos nejúspěšnějším měsícem jak v počtu poskytnutých hypoték, tak v celkovém objemu sjednaných úvěrů. Banky sjednaly celkem 7867 hypoték, což je v meziročním srovnání o 1252 úvěrů více, oproti předchozímu měsíci pak o 246 hypoték více.

Hypotéky jsou u nás i dvakrát dražší než v okolních zemích

Finance

Červenec byl zároveň nejúspěšnějším červencem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex, co se objemu sjednaných hypoték týče. Klienti si vzali hypotéky celkem za 21,597 miliard korun. Meziročně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o více než šest miliard korun a oproti červnu o více než 650 milionů korun.

Podle odborníků může být v objemu sjednaných hypoték rekordní celý letošní rok. Banky dosud poskytly úvěry za více než 131 miliard korun, takový objem se za prvních sedm měsíců v roce podařil sjednat jen v roce 2017 (celkem 133 miliard korun), který byl s objemem ve výši 225,8 miliard korun druhým nejúspěšnějším rokem v historii Fincentrum Hypoindexu. Rekordním rokem s celkovým objemem 225,8 miliardy korun byl rok 2016.

„Pokud hypotečnímu trhu nedojde dech, je šance, že letošní rok bude atakovat rekordní objemy z let 2016 a 2017. Vzhledem k ne příliš příznivým predikcím ze začátku roku a pandemii koronaviru by byl ale pro banky velký úspěch, kdyby objem poskytnutých hypoték překročil hranici 200 miliard korun,“ doplnil Sýkora.

Sazby pod 2 procenty nejsou výjimkou

Zájmu o hypotéky pochopitelně nahrávají mírnější podmínky pro jejich poskytování, ale především pak klesající úrokové sazby. Banky nepolevují ve zlevňování hypoték, klienti se tak mohou dostat na sazby i hluboko pod dvěma procenty. V červenci například zlevnila Fio banka, která nyní nabízí hypotéky s fixací na jeden rok od 1,48 procenta, na tři roky od 1,58 procenta a na pět let od 1,68 procenta.

U mBank je možné sjednat hypotéku s pětiletou fixací od 1,64 procenta.

Pod dvě procenta v červenci snížila úrokovou sazbu i Creditas. Tříletou fixaci nabízí za 1,89 procenta, pětiletou pak za 1,99 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Hypoteční úvěry červnu opět mírně zlevnily. Průměrná úroková sazba se proti květnu snížila o devět bazických bodů na 2,21 procenta. Spolu s tím hypoteční trh...

Výběr článků

Načítám