Hlavní obsah

Cena za metr čtvereční bytu v červenci rekordně vzrostla

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej realit se opět rozbíhá. Ve srovnání s předchozím měsícem se v červenci prodalo o téměř tisíc bytů více a jejich průměrná cena za metr čtvereční vzrostla o rekordních šest procent a je tak na svém historickém maximu. Ukázal to tzv. atlas cen, který mapuje realitní trh v ČR na základě ověřených dat z katastru nemovitostí.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Ilustrační foto

Článek

V červenci dosáhla průměrná cena za metr čtvereční bytu 48 442 korun. Přitom v červnu se prodalo 4342 bytů a v červenci už 5011.

Koronakrize zpomalila trh jen nepatrně a vše je ve starých kolejích
Michal Makoš, Reas

„Z dat můžeme vidět, že koronakrize zpomalila realitní trh jen nepatrně a vše se již v červenci vrátilo do starých kolejí. Nyní také registrujeme daleko reálnější částky, které prodávající za své nemovitosti vyžadují,“ uvedl Michal Makoš ze společnosti Reas.

Podle něho si zhruba třetina lidí myslí, že se ceny nemovitostí sníží, třetina, že porostou, a poslední část, že setrvají na stávající hladině. „Celkově se dá říct, že růst očekávají lidé hlavně v krajských městech, nejvíce v Plzni, Zlíně či Olomouci,“ upřesnil Makoš.

Praha uvažuje o výkupu nemovitostí

Domácí

Koronavirová krize se na trhu s nemovitostmi a nájemním bydlením v ČR příliš neprojevila ani v období její vrcholné fáze, tedy v měsících dubnu a květnu letošního roku. Vyplývá to z údajů serveru Bezrealitky.cz.

Celorepublikově totiž ve druhém čtvrtletí, tedy od dubna do června, průměrná prodejní cena starších bytů v ČR nadále znatelně rostla.

Na podzim se ukáže

A to jak meziročně, tedy v porovnání s loňským obdobím dubna až června, tak mezičtvrtletně v porovnání s obdobím letošního ledna až března, kdy koronavirová krize začínala.

„Rozhodující bude podzim. To se projeví efekt ukončování většiny vládních podpůrných programů, vzroste proto míra nezaměstnanosti a ruku v ruce s tím také podíl problémových – například nesplácených – hypoték. Tento podíl byl letos v květnu podle dat České národní banky zatím nejnižší v historii sledování od roku 2002, neboť činil pouze 0,88 procenta,“ dodal ekonom Lukáš Kovanda.

Nájemné se v pražských bytech snížilo

Domácí

„I díky snižování sazeb hypoték jsou ale teď jejich prodeje na rekordní úrovni,“ potvrdil Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Například byt 2+kk ve třetím podlaží v Praze na Barrandově, který je teprve ve výstavbě v rámci developerského projektu, stojí 5,2 milionu včetně DPH. Měří 52 m² plus dvanáct metrů čtverečních balkon.

Starší, zhruba padesátimetrové byty 2+1 v Praze 4 se pak pohybují od 4,2 do více než 6 milionů. Třicetičtyřmetrové 1+kk na periferii, v pražských Řepích či Ruzyni, pak přijdou na 3,75 milionu korun, přitom před rokem a půl stávaly kolem 3,2 až 3,5 milionu.

Lidé se nyní více pouštějí do úprav bydlení

Finance

A 2+1, 56 metrů čtverečních v Brně-Králově Poli je k mání za čtyři miliony Kč.

V Písku pak 62 metrů ve starší zástavbě na Budějovickém Předměstí stojí 2,25 milionu.

Vyšší cena je pak za 2+1, 66 metrů, na Zeleném Předměstí v Pardubicích: 2,9 milionu Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám