Hlavní obsah

Praha uvažuje o výkupu nemovitostí

Právo, Petr Janiš

Hlavní město uvažuje o možnosti začít vykupovat od majitelů budovy, které kvůli koronaviru přestaly sloužit účelu, na který byly přestavěny. Typicky jde o bytové domy, z nichž se dříve staly hotely či kanceláře, které se letos vyprázdnily. Podle pražských Zelených, kteří opatření navrhli, by mělo o krok blíže směrem k dostupnému bydlení co nejvíce lidí. A bydlení by se mělo stát investiční prioritou Prahy, která velkou většinu svých bytů v minulosti rozprodala. Praha by si podle Zelených měla na investice do bydlení vyhradit dostatečné prostředky a pokusit se obnovovat nájemní bydlení místo vlastnického.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Město má možnost již dnes beze změny zákonů koupit některé hotely a hostely a přestavět je zpět na standardní byty. Na nákup je možné použít prostředky z Fondu rozvoje dostupného bydlení,“ uvedla Monika Horáková, která spoluvede Zelené v Praze 2. Fond vznikl v minulém volebním období a ukládaly se do něj výnosy z privatizace bytů.

Město už daným směrem vykročilo. Jak Právu sdělil radní pro bydlení Adam Zábranský (piráti), vedení města si začátkem srpna objednalo předběžný průzkum trhu a návrhu zadání veřejné soutěže „na nejvhodnější nabídku na koupi ubytovacích zařízení“. Přímo bytů se to netýká.

Nájemné se v pražských bytech snížilo

Domácí

„Kdybychom vykupovali byty za tržní ceny, brzy by nám došly peníze ve Fondu rozvoje dostupného bydlení,“ sdělil Právu radní.

„V krizových časech je třeba navýšit městské prostředky na podporu dostupného bydlení. Větší příležitost k podpoře návratu obyvatel do centra města tu nebyla,“ uvedl spolušéf pražských Zelených Vít Masare.

Podle Zábranského na magistrátu vzniká návrh integrovaného systému řešení bytové nouze. Možné výkupy by byly jednou z jeho součástí. Praha by podle něj mohla zřídit vlastní městskou realitní agenturu a zprostředkovávat nájem. „V současnosti vymýšlíme, jak by měla fungovat, a udělali jsme si průzkum na trhu, za jakých podmínek by o to měli majitelé bytů zájem,“ uvedl Zábranský. Zelení navrhli, aby město začalo aktivně nabízet majitelům prázdných bytů a domů možnost zprostředkování nájmu minimálně na dva roky s městskou garancí. Mohlo by to vést k určitému poklesu cen nájemného, které jsou stále pro mnohé zcela nedostupné.

Zdražování bytů v Česku je šesté nejvyšší v rámci EU

Ekonomika

Praha hodlá zřídit více kontaktních míst pro bydlení, jaká už vznikla z iniciativy městských částí 7 a 10. „Na magistrátní úrovni máme záměr spolupracovat s bezplatnou právní poradnou, která již je v provozu několik let ve Škodově paláci,“ poznamenal Zábranský. Souhlasí to s návrhy Zelených, kteří požadují co nejdřívější zřízení městské bezplatné právní poradny pro nájemníky a vlastníky nemovitostí a také posílení kompetencí města vůči jednotlivým pražským radnicím. Trochu jinak vidí situaci pražská opozice. Městský zastupitel a místostarosta Prahy 11 Ondřej

Prokop (ANO) v úvahách o bydlení, které zveřejňuje na svém webu, mluví hlavně o nutnosti stavět byty nové, a to družstevní, obecní, městské i soukromé.

Reklama

Výběr článků

Načítám