Hlavní obsah

Nájemné se v pražských bytech snížilo

Právo, Petr Janiš

Průměrné nájemné v Praze je o osm procent nižší než před rokem. Větší pokles zažilo širší centrum Prahy, menší její okraje. Důvodem je propad turismu a krátkodobých pronájmů bytů. Průměrná cena ovšem stále přesahuje částku 300 korun za metr, již překonala v roce 2017. Nelze tak zdaleka mluvit o bydlení dostupném pro širší vrstvy obyvatel. Na trhu s dlouhodobými pronájmy se ocitlo více menších bytů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právě mnohé z nich byly vyhrazeny pro zahraniční turisty, jichž ovšem kvůli koronaviru přijelo ve srovnání s loňskem ve druhém letošním čtvrtletí o 93 % méně.

Byty držené pro zisk z turistů se ocitly na domácím trhu. „Zájemci o pronájem menších bytů mají mnohem větší možnosti, než bylo běžné v předchozích letech,“ uvedl ředitel portálu RealityMix, která pokles cen v úterý vyčíslila, Jan Štěp.

Zdražování bytů v Česku je šesté nejvyšší v rámci EU

Ekonomika

Na značné rozšíření trhu s nájemními byty upozornila také společnost Trigema. Ve 2. čtvrtletí roku 2019 se na pražském trhu k pronájmu nabízelo 7453 bytů, ale v letošním 2. čtvrtletí už šlo podle ní o dvojnásobek, 14 738 bytů. „Rostoucí nabídka nájemních bytů má vliv také na jejich ceny. Ty se od konce minulého roku postupně snižují,“ uvedl předseda představenstva společnosti Marcel Soural.

Nejvyšší pokles cen nájmů zažívá podle realitních a developerských firem Praha 1. Podle Štěpa je zde meziročně nájemné nižší skoro o 19 %, proti letošnímu 1. čtvrtletí skoro o 10 %. V Praze 2 meziroční pokles překonal 12 %, v Praze 7 se přiblížil 9 %. Výjimku tvoří byty v Praze 9, které se v průměru pronajímají o 0,7 % výše než loni.

Pandemie ceny nemovitostí zatím nesrazila

Finance

Roli v částkách placených nájemníky hraje velikost pronajímaných bytů. Štěp uvedl, že se průměrná plocha zmenšila proti loňsku asi o 7 metrů čtverečních na asi 68 metrů čtverečních. Podle Trigemy je průměrná výměra pronajímaného pražského bytu asi o metr čtvereční vyšší. Vedle zatím zřejmě jen mírného snížení cen pronajímateli platí noví nájemci částky za plochu o několik metrů menší.

Ceny bytů pronajímaných soukromými vlastníky jsou zpravidla stále násobně vyšší než pronájmy poskytované obcemi a hlavním městem. Praha a městské části ovšem drží jen zlomek z celkového bytového fondu v metropoli a nemohou příliš ovlivnit ceny na trhu. Nejistota a vládou přijatá opatření kvůli koronaviru také omezily poptávku po nových bytech, které nabízejí developeři.

Byty mohou v některých lokalitách zlevnit, byly nadhodnocené

Finance

Ve 2. čtvrtletí se jich podle Evžena Korce ze společnosti Ekospol v Praze prodalo jen asi 800, což odpovídá úrovni z roku 2012, v němž se dosavadní ekonomika silně otřásala. Mnozí raději volí cestu pronájmu a v té souvislosti se mluví o určitém ústupu od preference bydlení vlastnit.

Přestože developeři nyní neevidují velký zájem o koupi, stále křičí, že nemohou dost stavět, a dožadují se eliminace pro ně nepříznivých okolností novým stavebním zákonem.

Pokles průměrného pronájmu proti loňsku (v %)
Praha 1-18,7
Praha 2-12,4
Praha 3-8,5
Praha 4-7,8
Praha 5-5,7
Praha 6-7,1
Praha 7-8,8
Praha 8-7,7
Praha 9+0,7
Praha 10-5,9
Praha celkem-8,2
Zdroj: RealityMix

Reklama

Výběr článků

Načítám