Hlavní obsah

Čechům loni rostly dluhy rychleji než úspory

V loňském roce se Češi zadlužovali nejrychleji za posledních deset let. Naopak celková výše úspor domácností i podniků rostla výrazně pomaleji než v roce 2020. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zadlužení českých domácností v meziročním srovnání loni vzrostlo o desetinu, tedy o 184 miliard korun na celkových 2,05 bilionu korun. Jedná se o nejrychlejší nárůst od roku 2009. Čtyři pětiny z této sumy pak představují úvěry na bydlení, jejichž objem vzrostl o 11 procent. Objem spotřebních úvěrů je meziročně vyšší jen o šest procent.

Hypotéky se vloni prodávaly jak nikdy dřív, letos se očekává ochlazení poptávky

Finance

Na úspory dopadá inflace

Úspory domácností na konci loňského roku činily 3,02 bilionu korun, zvýšily se tak o o 198 miliard. Ovšem v roce 2020 za jediný rok vzrostly o rekordních 305 miliard korun.

„Podobně rychlý růst úspor domácností jako v roce 2020 dlouho nezažijeme. Naopak letos porostou jejich úspory pravděpodobně nejpomaleji za posledních devět let. Kvůli vysoké inflaci se i přes pokračující napětí na trhu práce reálný příjem většiny domácností sníží. Domácnosti s vyššími úsporami navíc budou motivované své úspory částečně rozpustit nebo ochránit pomocí investičních nástrojů,“ doplnila Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Zároveň dodala, že ochota či schopnost lidí spořit se snížila už v průběhu roku 2021. Zatímco v prvním čtvrtletí se úspory domácností zvýšily o 99 miliard korun, ve druhém čtvrtletí vzrostly o 50 miliard a v celém druhém pololetí pak pouze o 49 miliard korun.

Úspory firem vyšší než dluhy

Objem firemních úvěrů se meziročně zvýšil o šest procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2011. Zatímco v roce 2020 celkový objem úvěrů stagnoval, během minulého roku se zvýšil o 68 miliard na 1,19 bilionu korun. Úspory firem meziročně vzrostly o 91 miliard na 1,3 bilionu korun. Již druhý rok po sobě tak byly vyšší než objem úvěrů, tentokrát o rekordních 118 miliard.

„Tato situace je v české ekonomice poměrně nová, protože společnosti jsou zvyklé volné prostředky investovat zpět do svého podnikání, ať už jde o expanzi, nebo modernizaci. Tyto investice přitom financují alespoň z části pomocí úvěrů. Pokud i v roce 2021 rostly jejich úspory rychleji než zadlužení, naznačuje to, že i když v uplynulém roce realizovaly část investic, které v roce 2020 odložily, stále zůstávaly poměrně opatrné,“ vysvětlila Kameníčková.

Živnostníci se zadlužovali i spořili pomaleji

Rok 2020 byl, co se úspor týče, rekordním. Zvýšily se jim o 20 miliard korun. Oproti tomu v loňském roce jim vzrostly jen o čtyři miliardy, a to pouze díky vysokému růstu úspor ze začátku roku. V posledních čtyřech měsících se naopak tenčily. Jestliže ještě v srpnu měli u bank uloženo 185 miliard, na konci roku už šlo pouze o 171 miliard korun.

Dva ze tří podnikatelů a živnostníků pocítili následky pandemie

Finance

Zadlužení živnostníků se meziročně zvýšilo o 633 milionů korun, nejméně od roku 2015. Celkově měli živnostníci na konci roku u bank půjčeno necelých 48 miliard korun.

Platební morálka domácností velmi dobrá

Platební morálka českých domácností byla v loňském roce podle analýzy CRIF především díky vysoké disciplíně ve splácení úvěrů na bydlení nejen lepší než v roce 2020, ale zároveň nejlepší od vzniku samostatné České republiky. Nesplácely totiž dohromady pouze 1,5 procenta svých úvěrů.

Firmy pak nesplácely 3,8 procenta svých dluhů, což je méně než na konci roku 2020, kdy se jednalo o 4,2 procenta, ale více než v letech 2019 a 2018.

Nejhorší platební morálka se projevila u živnostníků, kteří nezvládali splácet 6,4 procenta toho, co si půjčili. Na konci roku 2020 to přitom bylo 6,1 procenta.

Živnostníci tak jsou jedinou skupinou, u které se platební morálka meziročně zhoršila.

Reklama

Výběr článků

Načítám