Hlavní obsah

Dva ze tří podnikatelů a živnostníků pocítili následky pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru zasáhla do podnikání 65 procent podnikatelů a živnostníků. Nejčastěji museli změnit orientaci svého podnikání, každý druhý navíc neočekává žádný zisk a každý zhruba osmý své podnikání musel dokonce ukončit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ukázal průzkum NMS Research pro Raiffeisenbank, pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření nějakým způsobem ovlivnily podnikání dvou třetin živnostníků.

Čtvrtina se například musela zaměřit na novou nabídku produktů a služeb, resp. orientovat své podnikání jinam.

Osmina musela podnikání zanechat. U každého devátého podnikatele postihly dopady pandemie jeho zaměstnance, devět procent jim nezvýší platy, dvě procenta musela propouštět.

Koloniálům na vsích pandemie pomohla

Finance

Pozitivní dopady pandemických opatření zaznamenalo šest ze stovky oslovených podnikatelů.

„Někteří podnikatelé dokázali situaci využít na maximum a rozšířit své portfolio produktů či služeb a přijít s inovacemi, které by jinak nevznikly nebo by jejich vývoj trval delší čas,“ zmínila k tomu Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Polovina bez zisku, čtvrtina ve ztrátě

Polovina (49 procent) oslovených podnikatelů nepočítá s tím, že jim jejich podnikání přinese zisk. Necelá čtvrtina (24 procent) dokonce očekává ztrátu.

Pouze 27 procent živnostníků uvedlo, že podnikali se ziskem. V naprosté většině případů (72 procent) ho chtějí uložit jako rezervu.

V pololetí vzniklo v Česku skoro 16 tisíc firem, výrazně více než loni

Ekonomika

Čtvrtina bude investovat do rozvoje své firmy, pětina pak na finančním trhu. Každý desátý podnikatel počítá s tím, že zvýší platy či vyplatí odměny svým zaměstnancům.

Během pandemie koronaviru mohli podnikatelé využívat i různé bonusy či dotace. Přestože nárok na některou z dotací mělo až 45 procent podnikatelů, pouze polovina z nich se dokázala v problematice zorientovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám