Hlavní obsah

Částečné úvazky jsou šancí i pro zdravotně postižené

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost práce na zkrácený úvazek není u českých zaměstnavatelů příliš populární. Přesto bude možná pro některé z nich šancí, jak ustát současné ekonomické problémy. Zájem o práci na zkrácený či částečný úvazek ze strany zaměstnanců je dlouhodobě poměrně vysoký.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V ČR je stále podíl částečných úvazků na trhu velmi nízký, jeden z nejnižších v EU, aktuálně do sedmi procent ze všech zaměstnaných,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik pracovního trhu ve společnosti LMC.

Současně připomíná, že právě lidé pracující na částečné úvazky a dohody o provedení práce či pracovní činnosti patřili mezi první propuštěné po vypuknutí pandemie.

Využít potenciál

Malá nabídka částečných úvazků je podle Dombrovského pro významnou skupinu lidí bariérou ve vstupu na trh práce. Podle něj se ale ukazuje, že nutnost reagovat na epidemiologická opatření otevřela cestu urychlení digitalizace, která má potenciál velmi výrazně proměnit trh práce a změnit poptávku po pracovní síle.

Pandemie přispěje k urychlení digitalizace a robotizace

Finance

Dlouhodobě nabízí práci na zkrácený úvazek třeba společnost M2C, která se zabývá správou nemovitostí a ostrahou budov.

„Nabídka částečných úvazků se nám velmi osvědčila. Daří se nám díky ní oslovovat lidi, kterým jejich aktuální situace neumožňuje pracovat na plný úvazek, často i z důvodu zdravotního omezení. V některých profesích jsou kratší úvazky výhodnější jak pro zaměstnance, tak pro nás. Oběma stranám totiž umožňují větší flexibilitu při plánování směn,“ vysvětluje ředitelka náboru společnosti Zita Čížková.

Jen pětina OZP pracuje

Digitalizace v kombinaci s částečnými úvazky je šancí i pro některé lidi se zdravotním postižením (OZP), kterým se tak otevírají profese, jež pro ně byly doposud kvůli zdravotním omezením nepřístupné.

V Česku je více než milion lidí s nějakým typem zdravotního postižení. Byť asi 60 procent z nich jsou důchodci, pořád tu zbývá kolem 400 tisíc lidí, kteří jsou v produktivním věku. Pracuje jich jen necelá pětina.

„Lidé s postižením bohužel nyní na trhu čelí výrazně silnější konkurenci kandidátů, kteří v důsledku koronaviru přišli o práci. Výhled do dalších měsíců není příliš radostný. Nezaměstnanost přes zimu celkem jistě poroste a podíl OZP mezi nezaměstnanými se velmi pravděpodobně bude též zvyšovat,“ připomíná Dombrovský.

Reklama

Související témata:

Související články

I na práci z domova se vztahuje zákoník

Stejně jako po vypuknutí pandemie na jaře tohoto roku, i v průběhu podzimu stále víc zaměstnavatelů umožňuje svým zaměstnancům vykonávat práci z domova. Tzv....

Heslem trhu práce je nyní opatrnost

Po dlouhém období konjunktury dochází k zastavení růstu mezd. Výši finančního ohodnocení stejně jako rozsah poskytovaných zaměstnaneckých výhod navíc podle...

Výběr článků

Načítám