Hlavní obsah

Byty zdražují nejpomaleji za čtyři roky

Právo, Jindřich Ginter

Trend, který měsíce marně vyhlížejí tisíce lidí toužící po vlastním bytě, je potvrzen. Nemovitosti v Česku sice stále ještě zdražují, ale nejpomaleji za poslední čtyři roky, hlásí index Hypoteční banky (HB).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na druhou stranu stoprocentní hypotéku se sazbou 1,7 procenta lze už získat jedině tak, že má kupující štěstí a natrefí na byt, který se prodává i s ní, projde posouzením banky a může ji tak převzít.

„Začátek roku 2019 znovu přinesl mírný nárůst cen nemovitostí. K nejvýraznějšímu zdražení došlo u rodinných domů. Naopak u bytů je růst cen nejpomalejší od roku 2015, v Moravskoslezském kraji ceny stagnovaly a v Ústeckém došlo dokonce k mírnému zlevňování. Zpomalení se neprojevilo v Jihočeském a Olomouckém kraji, v širším centru Prahy dosáhly nové projekty hranice průměrné ceny přes 105 tisíc korun za metr čtvereční,“ shrnuje HB.

Podle informací realitních makléřů nyní také nemalé množství zájemců vyčkává, zda nebude zrušena nebo se nesníží čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti, jak poslancům navrhl Senát, navíc mnozí i v Praze doufají v pokles u běžných bytů až o půl milionu. Střízlivější odhady hovoří spíše o stagnaci nabídkových cen.

Někteří realitní podnikatelé namítají, že pokud výrazně zlevní byty, tak ruku v ruce s tím stejně dojde ke zdražování hypoték, a to až na úroveň před patnácti lety, kdy byly sazby i pět, sedm procent a za 2,5 milionu v hypotéce tak klient splácel i sedmnáct tisíc měsíčně. Vlastní bydlení tak bude pro řadu lidí stejně nedostupné, i když byty zlevní.

Ceny se za rok zvýšily o 10 procent

Hypoteční banka každopádně hlásí, že průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o 1,4 procenta. Meziročně si ceny bytů připsaly 9,6 procenta.

Ceny rodinných domů se během prvního čtvrtletí zvyšovaly o 2,5 procenta. Meziročně ceny domů stouply o 8,3 procenta. U pozemků proti předchozímu kvartálu ceny vzrostly o dvě procenta, meziročně o osm procent.

V Praze je bytů dost, tvrdí HB

Pro další kvartály letošního roku HB očekává převážně stagnaci poptávky na trhu nemovitostí. Důvodem jsou především vysoké ceny a ztížené financování. Stagnace se dá očekávat i na straně nabídky. Tempo růstu cen bytů bude nadále mírně zpomalovat, nájemné poroste.

„Ceny starších panelových bytů rostly prakticky stejným tempem jako cihlové, největší zájem je dlouhodobě o byty 2+1 a 2+kk. Co se týče vývoje cen bytů v Praze, poptávka se stále přesouvá z okrajových částí Prahy do Středočeského kraje. Nabídka pražských bytů je při stoupajících cenách nedostačující. Trvá oblíbenost malometrážních bytů, zejména kvůli poptávce ze strany singles a investorů,“ uvedl Petr Němeček z Hypoteční banky.

Hodně záleží na lokalitě. Například v Dejvicích vyrostla cena za rok výrazně nad uváděné průměry. Z dlouhodobého sledování nabídek na serveru Sreality. cz vyplývá, že byt 2+1 v Rooseveltově ulici se před rokem ve využívaném stavu prodal za 4,5 milionu a dnes je po rekonstrukci již v rezervaci za 5,9 milionu korun. Kupující zároveň od prodávajícího přebírá rok starou stoprocentní hypotéku s ještě nízkou sazbou 1,79 procenta do roku 2022.

Brno táhne IT

A jak je to v dalších městech? Situace v Brně je podobná hlavnímu městu, ceny za posledních pět let prudce rostly. Vývoj ale naznačuje, že cenová horečka už tolik nahoru neleze. I v centru se budují nové byty. Nabídka a poptávka se začínají vyrovnávat.

„Brno je sídlem nejen některých celostátních úřadů, ale mnoha IT firem. Tvoří se zde poptávka movitých lidí, kteří chtějí hezky bydlet, hodně pracují a nechtějí dojíždět,“ řekl Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate.

Jednopokojový byt se pohybuje kolem tří milionů, dvoupokojový kolem 4,2 milionu korun. Průměrná cena nabízených bytů v Brně atakuje 80 tisíc za metr čtvereční. Ceny stále ještě rostou třeba i v Mladé Boleslavi, a to kvůli silnému zaměstnavateli Škoda Auto.

Jablonec: Paneláky dražší než cihla

Hodně záleží na tzv. mikrolokalitách. Rozdíly v cenách jsou někdy výrazné v řádech statisíců nejen v rámci jedné čtvrtě, ale dokonce i ulice.

„Jablonec nad Nisou se vymyká tím, že ceny paneláků jsou vyšší než v cihlových domech. Jedním z důvodů jsou vysoké náklady na údržbu a rekonstrukci starých budov. Část paneláků je v Jablonci poblíž jablonecké přehrady, což jejich cenu navyšuje,“ uvedl Brůna.

V Jablonci se prodával 60metrový byt v paneláku u přehrady za téměř dva miliony. V nabídce se neohřál ani dva týdny. Přitom podobný byt v centru města, o jednu třetinu levnější, je v nabídce už déle než dva měsíce.

„V centru Jablonce nikdo bydlet nechce, je tu spousta problematických obyvatel a také bytové domy vyžadují velkou rekonstrukci a jsou energeticky náročné,“ vysvětlil Brůna, který z tohoto města pochází.

To ceny bytů v Karlových Varech, i v centru, klesají. Opustili je Rusové, kteří teď míří spíše na Prahu.

Reklama

Související články

Zájem o nájemní bydlení v Česku poroste

V České republice naprostá většina lidí upřednostňuje bydlet ve svém. V Evropské unii tak Česká republika patří k zemím s nejnižším podílem nájemního bydlení....

Koupi nemovitosti komplikují skryté vady

Zájemců o koupi nemovitosti je v současné době mnohem více než lidí, kteří je nabízejí k prodeji. Tato situace pak často vede k tomu, že kupující podlehne...

Výběr článků

Načítám