Hlavní obsah

Zrušme daň z nabytí nemovitosti, je nemorální, navrhl Senát

Novinky, jas
Aktualizováno

Senátoři v pátek vrátili poslancům novelu zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitosti. Ta má rozšířit osvobození od daně při prvním prodeji vedle jednotek v bytových domech i na jednotky v rodinných domech. Senátoři v rámci pozměňovacího návrhu přišli s tím, že daň by se měla zcela zrušit. Norma se vrací do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Senátoři navrhli zrušení daně s tím, že je nemorální. Stát by podle nich měl nechat peníze lidem, kteří se chtějí postarat o vlastní bydlení. Návrh na zrušení daně podala ODS již dříve i ve Sněmovně.

Loni stát na dani z nabytí nemovitosti vybral od občanů 13,6 miliardy korun. Sazba je čtyři procenta z ceny nemovitosti a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji platil prodávající.

„Tato daň ve výši 4 procenta ceny nemovitosti zvyšuje ceny bydlení. Společně s aktuálně vysokými cenami nemovitostí a zvyšujícími se úrokovými sazbami se vlastní bydlení pro řadu lidí stává nedostupným. Daň je navíc nemorální. Daní již jednou zdaněné peníze, a trestá tak lidi jenom proto, že si chtějí pořídit vlastní bydlení,“ tvrdí senátor Zdeněk Nytra (ODS).

„Lenost finančních úřadů”

„Ona ta daň tomu státu vlastně nepatří, vždyť je to už jednou zdaněné,” prohlásil Jan Horník (STAN), který daň z nabytí označil rovněž za nemorální. „Je to prachsprostá lenost finančních úřadů plnit své povinnosti,” prohlásil senátor Tomáš Goláň (KLD). Finanční úřady podle něj „obírají” kupující, kteří daň z nabytí nyní platí, protože se jim od nich snáze vymáhá.

Senátoři poukazovali především na skutečnost, že stát na jednu stranu rozjíždí programy na dostupné bydlení, ale zároveň lidem, kteří si na bydlení našetřili, hází klacky pod nohy. Připomínali rovněž, že osvobození od daně pro první prodej bytů nijak nepomůže lidem, kteří si kupují a opravují starší nemovitosti.

„Ten zákon je tak nemorální, my jsme tady od toho, abychom zabránili, aby ten zákon dál fungoval,” uvedl senátor Goláň.

Anketa

Měla by se zrušit daň z nabytí nemovitosti?
Ano
96,7 %
Ne
3,3 %
Celkem hlasovalo 6632 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám