Hlavní obsah

Banky snižují odhadní ceny nemovitostí

Právo, svj

Zájem o hypotéky ani za koronakrize nepolevil. Naopak, objemy poskytnutých úvěrů na bydlení letos trhají v Česku rekordy. Banky jsou ale kvůli nejistému výhledu ekonomiky a realitního trhu opatrnější v odhadech cen zastavovaných nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pro případ poklesu cen realit nyní banky žadatelům hodnotí nemovitosti na výrazněji nižší částky, upozornila finanční specialistka Veronika Hegrová z portálu Hyponamiru.cz. Jak dále dodala, zájemcům o vlastní bydlení to může zkomplikovat cestu k úspěšnému schválení hypotéky.

Banky reagují na to, že ekonomická nejistota a konec splátkového moratoria zvýšily riziko nárůstu počtu nesplacených hypoték. Řada finančních a realitních expertů navíc již dlouho varuje, že ceny nemovitostí jsou u nás velmi nadhodnocené. Česká národní banka (ČNB) teď toto nadhodnocení odhaduje v průměru na 17 procent, ve vybraných lokalitách s vysokým podílem investičních bytů jde ale až o 25 procent.

Hypotéky zlevňují, ale hůř se získávají

Finance

Podle analytiků se proto dá výhledově počítat s propadem cen nemovitostí.

„Již první vlna koronaviru měla přinést obrat trendu a odstartovat pokles cen nemovitostí. Podle indexu vývoje cen nemovitostí od Hypoteční banky ale žádný zlom nenastal. Ve druhém čtvrtletí letošního roku ceny nemovitostí nadále rostly, i když tempo růstu zvolnilo. Nyní Česko bojuje s druhou vlnou pandemie koronaviru a ceny bytů, rodinných domů i pozemků stále rostou,“ připomněla Hegrová.

Podle provozního ředitele Century 21 Tomáše Jelínka starší byty v dobrém stavu zdražují celorepublikově v průměru zhruba o desetinu, ve velkých městech je to však více.

Nový odklad splátek už se škraloupem

Finance

Obavy bank ale mohou v následujících měsících dostupnost vlastního bydlení podle Hegrové dál zhoršit. Češi si totiž budou muset na koupi vyhlédnuté nemovitosti připravit ještě více vlastních peněz. V případě nízké odhadní ceny nemovitosti je možné nabídnout bance do zástavy i jinou vhodnou nemovitost.

„V takovém případě je reálné pokrýt celou kupní cenu nemovitosti hypotékou,“ doplnila specialistka.

Banky se připravuji na horší časy

Realitní experti se shodují, že banky poskytující hypotéky se začínají připravovat na horší časy.

„A jedním z projevů je právě výrazně nižší ocenění nemovitosti, než je její aktuální kupní cena. Nejvíce se toto projevuje u starších realit v původním stavu a nemovitostí v méně vyhledávaných lokalitách. Zde může být odhad citelně níže než kupní cena. Banky se takto snaží minimalizovat riziko finanční ztráty,“ konstatovala Hegrová.

Nerozhoduje kupní cena, ale hodnota

Zastavovaná nemovitost slouží bance jako záruka pro případ, že nebude poskytnutý úvěr splacen. Pokud dojde k dražbě zastavené nemovitosti, pak banka částkou z jejího prodeje uspokojí svoji pohledávku.

Při výpočtu maximální možné výše poskytované hypotéky je přitom pro banku rozhodující hodnota nemovitosti a nikoli její skutečná kupní cena. Ještě na začátku letošního roku se podle Hegrové v 90 až 95 procentech případů obě zmíněné částky shodovaly.

Nižším cenám bytů brání levné hypotéky

Finance

V současné době banky poskytují hypotéky do výše 90 procent hodnoty zastavované nemovitosti. Mnohem častěji jsou ale sjednávány 80procentní hypotéky, což znamená, že si kupující musí zbývajících 20 procent z hodnoty nemovitosti přidat z vlastních úspor.

„Například u nemovitosti za čtyři miliony korun půjde o částku 800 tisíc. To ovšem platí pouze za předpokladu, že odhad banky bude stejný jako kupní cena nemovitosti. Pokud by banka ohodnotila nemovitost například pouze na 3,6 milionu korun, musel by si zájemce připravit ještě o 320 tisíc více,“ vypočítala Hegrová.

Podpis rezervační smlouvy neuspěchejte

V současné době by si lidé podle ní měli dávat pozor i na rychlý podpis rezervační smlouvy. Může se totiž stát, že se zavážete ke koupi a banka vám posléze půjčí méně, než potřebujete. „Výhodnější je nechat si hypotéku nejprve předschválit, a až poté podepisovat rezervační smlouvu,“ doporučila Hegrová.

Přehledně: Nejčastější důvody pro zamítnutí hypotéky

Finance

ČNB na konci listopadu ponechala limity pro poskytování hypoték beze změny. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) tak zůstává na 90 procentech. Zároveň centrální banka nepovažuje nyní za nezbytné další dva limity pro poskytování hypoték obnovit a ani zpřísňovat jiné parametry.

V červnu centrální banka zrušila u posuzování žádostí o hypotéku limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu (ukazatel DSTI). Předtím v dubnu zrušila limit poměru výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr (DTI).

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,02 procenta ze zářijových 2,07 procenta. Sazba se snížila sedmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu.

Zájem lidí o hypotéky žene trh k rekordním číslům

Finance

Jak ale upozornil ekonom Lukáš Kovanda, pro banky dává stále menší smysl hypotéky dále zlevňovat: jednak jim zdražují vlastní zdroje, jednak je pro ně atraktivnější zhodnocovat prostředky skrze investice do bezpečných vládních dluhopisů.

„Je tak pravděpodobné, že hypotéky v Česku už příliš zlevňovat nebudou a že v první půli příštího roku začnou zase zdražovat. Kdo vyčkává s tím, že by hypotéky mohly ještě výrazněji zlevnit, nejspíše už se nedočká,“ dodal Kovanda.

Anketa

Vzali jste si v letošním roce hypotéku?
Ano.
11,4 %
Ne, ale v dohledné době plánuji.
11,4 %
Ne a ani neplánuji.
77,2 %
Celkem hlasovalo 7471 čtenářů.

Reklama

Související články

Moratorium končí, řadě lidí hrozí malér

Ještě tři týdny a splátkové prázdniny skončí. Klienti, kteří využili možnosti odložit splátky svých úvěrů a hypoték, musejí od listopadu opět najet na s bankou...

Nový odklad splátek už se škraloupem

Plošné splátkové moratorium sice na konci října skončilo, klienti v nesnázích však opět mohou o odklad splátek úvěru požádat. Banky jejich žádosti řeší...

Hypotéky zlevňují, ale hůř se získávají

Hypotéky letos zlevňují, jejich sazby padají i pod dvě procenta. Čechy to láká, ale na druhou stranu podmínky pro jejich získání banky zpřísňují. Sice to...

Výběr článků

Načítám