Hlavní obsah

Zkomplikovat zimní dovolenou může už cesta na hory. Na co si dát pozor

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní prázdniny mnohé české rodiny tráví na horách. Ti, kteří vyrážejí za sněhem do zahraničí vlastním autem, by měli dávat pozor na několik věcí, jejichž podcenění by jim mohlo nepříjemně zkomplikovat dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ukazují statistiky pojišťoven, Češi za hranicemi nejčastěji havarují v Německu, přes které vede velká část hlavních tahů do Alp.

Nejčastějšími závadami, se kterými se v zahraničí setkávají, jsou poruchy motoru či defekty pneumatik. Než na cestu vyrazí, by tedy lidé kromě sjednání cestovního pojištění neměli zapomenout řádně pojistit i vozidlo. Náklady na opravu v zahraničním servisu mohou udělat pořádný vítr v rodinném rozpočtu.

Například právě v Německu se v roce 2018 průměrná škoda při pojistné události spojené s dopravní nehodou vyšplhala na 111 tisíc korun.

Kolik stojí průměrná pojistná událost v oblíbených zimních destinacích
Slovensko64 012 Kč
Itálie76 197 Kč
Rakousko76 285 Kč
Francie91 317 Kč
Německo111 208 Kč
Zdroj: ČSOB Pojišťovna

Každý řidič by měl své vozidlo na dlouhou cestu do zimních letovisek připravit. Samozřejmostí je povinná výbava a dobrý technický stav vozidla.

Alkohol na sjezdovce i na silnici

Zapomínat byste neměli ani na opatrnou, bezpečnou a ohleduplnou jízdu. A to ani tehdy, když se budete třeba jen pár kilometrů od sjezdovky vracet k hotelu.

Řidiči vracející se ze sjezdovek vozem zpět do místa, kde jsou ubytovaní, si občas neuvědomují, že čaj s rumem či jiný alkoholický nápoj, kterým se zahřáli během přestávky v bufetu, z nich ještě před cestou do hotelu či penzionu nevyprchal.

Alkohol za volantem může být na zasněžených či namrzlých cestách zvláště nebezpečný, nezodpovědní řidiči navíc kromě zdraví a ztráty řidičského průkazu riskují i značnou finanční újmu. Škodu způsobenou autem řízeným pod vlivem omamných látek totiž pojišťovna nemusí uhradit.

Pravidla si nastudujte dopředu

Na dodržování silničních pravidel si musí lidé v zahraničí dávat zvlášť velký pozor i proto, že se policisté leckdy zaměřují právě na cizince.

„Nejčastějším prohřeškem českých řidičů v zahraničí je nedodržování rychlosti. Důležité je také nezapomenout si zjistit rozdíly v předpisech jednotlivých zemí, přičemž samostatnou kapitolu zde představuje povinná výbava vozidla,“ upozornil Libor Budina z Autoklubu České republiky.

Důležité je proto si specifika jednotlivých zemí nastudovat dopředu. „Z pohledu silničních kontrol bývají nejdůslednější v Rakousku, kde mají i stanoveny jedny z nejvyšších sankcí,“ připomněl Budina. Právě Rakousko přitom patří mezi země, kam Češi vyrážejí nejčastěji. Řidiči by si zde měli dávat pozor mimo jiné na to, zda mají všechny věci v autě správně upevněné.

K cestě do zahraničí patří také dálniční známky a poplatky. V některých zemích se kromě toho platí zvláštní poplatky i na mostech či v tunelech, v Itálii pak dokonce i ve vybraných zónách některých měst. Nebo například v Rakousku policie požaduje poplatek přibližně 40 eur, pokud je přivolána k menším dopravním nehodám.

Asistenční služba je nezbytná

Součástí povinného ručení a havarijního pojištění jsou i služby asistenční společnosti. Jejich rozsah se však u jednotlivých pojistitelů může lišit. Ne každé pojištění pokrývá například odtah vozidla z cizí země, což přitom může vyjít na desítky tisíc korun.

Kolik stojí v průměru odtah vozidla z vybraných zemí EU
Slovensko25 000 Kč
Rakousko25 500 Kč
Německo31 000 Kč
Francie69 500 Kč
Itálie75 000 Kč
Zdroj: ČSOB Pojišťovna

„Kdo jezdí častěji a na delší vzdálenosti, měl by si pořídit širší rozsah asistenčních služeb, který zajistí právě i odtah vozidla zpět domů,” upozornil Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Rozsáhlejší asistenční služby pro vozidla po dobu cesty v zahraničí lze sjednat i v rámci cestovního pojištění,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám