Hlavní obsah

Kvůli půjčkám na dárky hrozí pád do dluhové pasti

Právo, svj

Neziskové organizace v předvánočním období opět varují před neuváženým zadlužováním kvůli dárkům. To totiž může skončit pádem do dluhové pasti, ze které se člověk dostává i mnoho let. Když už se někdo pro půjčku rozhodne, vyplatí se mu, když si nabídky na trhu dobře porovná.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Organizace Člověk v tísni zjistila, že nejdostupnější spotřebitelské úvěry od finančních institucí, které mají licenci od České národní banky, jsou poskytovány za sazby kolem 10 procent ročně. Někteří nebankovní poskytovatelé půjček ale požadují za roční úvěr až 250 procent.

Dobrou zprávou podle analýzy Člověka v tísni je, že řada společností neúčtuje klientům sankce, přestože to zákon umožňuje. Roste také počet společností, které na svých webových stránkách mají srozumitelné úvěrové kalkulačky, přestože ceny, s nimiž při výpočtech pracují, bývají často orientační.

Téměř všechny společnosti mají na svých webových stránkách obchodní podmínky, zveřejnění vzorů smluv se však podle analýzy některé společnosti brání, a to včetně velkých bankovních domů. Řada bank také stále nutí zákazníky číst dlouhé právní dokumenty, přestože jiné společnosti ukazují, že smlouvy zkrátit lze.

U společností s nejlepší nabídkou přeplatí klient roční půjčku 50 tisíc korun asi o dva tisíce

Modelový příklad, se kterým autoři pracovali, předpokládá roční půjčku 50 tisíc korun. U společností s nejlepší nabídkou přeplatí klient modelový úvěr asi o 2000 korun. Celá polovina z 39 testovaných společností nepožaduje za padesátitisícový úvěr více než 5000 korun. „Řada známých nebankovních společností si však za stejný úvěr nechá zaplatit kolem 40 000, tedy i desetkrát více,“ uvedli autoři analýzy.

Zajímejte se o celkové náklady

„Vždy bych se měl zajímat o celkové náklady, které budu muset zaplatit, nikoliv jen o úrokovou sazbu či poplatek. Dvojnásobně to platí u menších nebankovních společností,“ uvedl David Borges z Člověka v tísni.

Studie také porovnala náklady, které musejí lidé zaplatit, pokud se opozdí se splátkami. Většina finančních společností si účtuje poplatky za zasílání upomínek, smluvní pokuty a úroky z prodlení. Některé však už sankce za prodlení neúčtují nebo je výrazně snížily.

Trh spotřebitelských úvěrů se podle autorů analýzy postupně kultivuje. Několik společností se špatnou reputací už přestalo půjčky poskytovat, snaží se však nabízet svoje produkty jako neregulované podnikatelské úvěry či jako úvěry se zajištěním. „Před oběma typy produktů by se lidé měli mít na pozoru,“ varoval Borges.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dárky si půjčují statisíce Čechů

Na vánoční dárky si už někdy vzala půjčku téměř pětina Čechů, letos se k tomu chystá osm procent z nich. Jde o statisíce lidí, z nichž zhruba polovina přitom...

Jak se před Vánocemi zbytečně nezadlužit

I přesto, že se Češi chtějí chovat zodpovědně a kvůli pořízení vánočních dárků se nezadlužovat, opak je mnohdy pravdou. Banky i nebankovní společnosti evidují...

Výběr článků

Načítám