Hlavní obsah

Za energie je možné ušetřit i tisíce

Právo, Martin Procházka

Zima se pomalu blíží, ceny elektřiny a plynu pro domácnosti mají přitom brzy citelně vzrůst. Výraznému navýšení účtů za energie lze zamezit nejen změnou dodavatele nebo fixací ceny. Díky opatřením, která nejsou nijak drahá, je možné ročně za elektřinu a plyn ušetřit až několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nejvyšší položkou v nákladech na energie v domácnosti je vytápění.

„Základem je dobré větrání. Dobré je větrat intenzivně, tedy otevřít okna dokořán a opakovaně, ale poměrně krátce. Naopak když člověk otevře okno a jde třeba vařit a na otevřené okno ve vedlejším pokoji, kde jsou i zapnutá kamna, zapomene, na účtu za teplo se to opravdu pozná,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Úspora 360 korun na jediné žárovce

„Důležité je mít dobře utěsněná okna i dveře. Radiátoru by v šíření tepla neměl bránit nejen nábytek, ale ani závěsy. Nakonec si rozmyslete, jakou teplotu máte v jednotlivých místnostech. V obývacím pokoji se

například doporučuje 21 stupňů, zatímco v kuchyni stačí i 18 stupňů a každý stupeň navíc zvedá náklady za vytápění o dvě až šest procent,“ upozornila Zuzana Richterová z firmy Korado.

Další v řadě jsou náklady na ohřev vody a také na provoz elektrospotřebičů, proto doporučujeme jejich výběru věnovat velkou pozornost. Nejsnadnější cestou k úsporám energií je ­právě modernizace spotřebičů a osvětlení.

„Například LED žárovky spotřebují zhruba sedmkrát méně elektrické energie než běžné žárovky. Například žárovka 60 W spotřebuje při svícení čtyři hodiny denně skoro 90 kWh ročně. Srovnatelná LED žárovka pak pouhých 13 kWh. Ročně tato LED žárovka ušetří elektřinu za téměř 360 korun,“ řekla Právu mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Chytře vybrané a správně používané LED žárovky vyjdou podle ní asi čtyřikrát levněji a spotřebují sedmkrát méně elektrické energie než jejich předchůdkyně.

Lidé mají podle dodavatelů zájem i o chytré termostaty. Ty mohou snížit poplatky za topení v ideálním případě až o třetinu. Cena termostatů je sice vyšší než u těch standardních, ale investice se díky úsporám za energie poměrně rychle vrátí.

„Na rozdíl od klasického termostatu, ve kterém napevno nastavíte teploty a časy vytápění, můžete pomocí chytrého termostatu ovládat teplotu ve svém domě nebo bytě odkudkoli na dálku. To je možné přes mobilní aplikaci.

Někteří výrobci uvádějí, že chytrý termostat uspoří až 31 procent nákladů na vytápění a tím zaručí rychlou návratnost celé investice,“ uvedla Slavíková.

„Existuje třeba chytrý termostat, který pozná otevřené okno, zná předpověď počasí a netopí, když nikdo není doma. Tady statistiky ukazují, že lze ušetřit až 30 procent nákladů na vytápění,“ potvrdil Gazdík.

Servis kotlů

Další úspory přináší i pravidelný servis plynových kotlů. „Dalším jednoduchým opatřením je dobře seřízený moderní kotel. Tady je možné ušetřit až třetinu výdajů za teplo,“ doplnil mluvčí ČEZ.

Rychlou návratnost přináší i koupě moderního kondenzačního kotle, tam je ale třeba počítat s vyšší počáteční investicí.

„Kondenzační plynový kotel může ušetřit svoji cenu už za tři roky. Tradiční kotel může mít účinnost pouhých 85 procent, protože mnoho energie vypustí ven. Zužitkováním spalin se sníží spotřeba zemního plynu, takže ačkoli uživatel spotřebuje o pětinu méně komodity, kondenzační kotel vyrobí stejné množství tepla jako jeho předchůdce. Při velké spotřebě tak ušetří kondenzační plynový kotel svoji pořizovací cenu za tři až sedm let,“ dodala Slavíková.

Reklama

Související články

Domácnosti čeká zdražování energií

České domácnosti se musí připravit na zdražování energií. Shodli se na tom analytici oslovení Právem. Až o deset procent by příští rok mohly stoupnout ceny...

Výběr článků

Načítám