Hlavní obsah

Elektřina zdraží až o desetinu, vyplatí se zafixovat cenu

Právo, Martin Procházka

Elektřina může do konce roku zdražit až o deset procent. Řada velkých dodavatelů již přitom v průběhu letošního roku ceny zvyšovala. Domácnostem tak hrozí, že od ledna budou platit za dodávky proudu až o tisíce korun ročně víc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

„Ceny elektřiny na burze od začátku roku vzrostly asi o 50 procent. Během podzimu a na přelomu roku tak očekávám nárůst cen pro koncové spotřebitele až o deset procent,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Zdražení se podle něho nevyhne žádný dodavatel. Plně se sice do koncových cen nepromítne, což je způsobeno tím, že silová elektřina se na celkové ceně podílí jen asi ze 40 procent, i tím, že dodavatelé mají ještě nasmlouvánu energii za ceny nižší, přesto to domácnosti pocítí.

Mohou se ale také bránit. „V každém případě zůstanou rozdíly mezi levnými a drahými dodavateli, a tak při zdražení nastane vhodný čas poohlédnout se po jiných obchodnících,“ uvedl analytik.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Dodavatelé se shodují, že rovněž nastává nejvyšší čas zafixovat si cenu až na tři roky dopředu.

„Vzhledem k vývoji cen elektřiny a plynu na burzách doporučujeme klientům produkty s několikaletou fixací ceny, kdy jim smlouva zaručuje stabilní a neměnnou cenu až na tři roky dopředu,“ sdělila Právu mluvčí E.ON Martina Slavíková.

„Obchodník nakoupí pro klienta elektřinu dopředu, takže cenu, kterou bude

klient během zafixovaného období platit, neovlivní ani stoupající cena komodity na burzách,“ řekla Slavíková.

„Právě smlouvy s víceletou fixací se v aktuální situaci ukazují jako dobré opatření na růst cen,“ dodala Slavíková.

Podobně se vyjádřil i mluvčí ČEZ Roman Gazdík. „Určitě dávají v tuto chvíli smysl fixace. Nabízíme smlouvy s garancí konstantní ceny elektřiny až na tři roky dopředu. V době rostoucích cen elektřiny jsou velice dobrou pojistkou,“ poznamenal mluvčí.

Gavor fixace příliš v oblibě nemá, protože zákazníkům znemožní přechod k jinému dodavateli, ovšem při současném trendu na burze by se jim nebránil.

„Obecně fixaci nedoporučuji, nicméně v současné situaci bych udělal výjimku, zejména pokud bude zákazníkovi nabídnuta výhodná cena, případně i s nějakým bonusem. Pokles cen v nejbližších letech rozhodně není pravděpodobný,“ dodal Gavor.

Elektřina je podle Slavíkové nejdražší za posledních sedm let a její cena vzrostla jen za posledních 12 měsíců o víc než 75 procent. Hranici 50 eur (1285 Kč) za megawatthodinu dosáhla už na konci srpna a dál stoupá. Přitom loni touto dobou se cena ještě pohybovala okolo 30 eur (770 Kč) za megawatthodinu.

Za růstem cen emisní povolenky

„Také cena plynu na burzách se v posledních dvou letech trvale zvyšuje, za toto období se navýšila o více než 40 procent. Navíc v posledních měsících je křivka nárůstu ceny na burzách ještě strmější, jen od začátku roku došlo k nárůstu ceny o 31 procent,“ uvedla Slavíková.

Důvodem růstu cen energií jsou podle ní rostoucí ceny emisních povolenek a také černého uhlí.

„Ceny, za které energie nakupujeme, se řídí cenami, za něž se obchoduje na středoevropských burzách, tedy na pražské energetické burze a energetické burze v Lipsku,“ doplnila Slavíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám