Hlavní obsah

Domácnosti čeká zdražování energií

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti se musí připravit na zdražování energií. Shodli se na tom analytici oslovení Právem. Až o deset procent by příští rok mohly stoupnout ceny elektřiny, v případě zemního plynu by očekávané zdražení nemělo být tolik výrazné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Příštích pět let se musíme připravit na soustavné zdražování elektřiny. Už letos zdražovali nejprve velcí dodavatelé a nyní přes léto je „dohánějí“ i ti menší. V příštím roce se domácnosti musí připravit na další cenový nárůst v rozmezí od osmi do deseti procent,“ řekl Právu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Jako důvody uvedl růst ceny velkoobchodně prodávané elektřiny, zdražování emisních povolenek, růst cen uhlí na světových trzích a sílící globální poptávku po energiích, která souvisí s poměrně solidním růstem světové ekonomiky. „V menším rozsahu bude kvůli globálního „hladu“ po energiích domácnostem zdražovat také plyn,“ doplnil Kovanda.

Ceny elektřiny určitě porostou, a to zejména v příštím roce, také podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka. Upozornil na to, že prakticky všichni významní dodavatelé už signalizovali zdražování v rozsahu 5 až 10 procent. „Důvodem je výrazný nárůst cen elektřiny na evropských burzách v důsledku rostoucí poptávky ze strany průmyslu i domácností,“ podotkl.

Cena ropy vzrostla

U plynu by však zdražování ani podle něj nemělo být tak výrazné. „Nicméně i tady je možné zvýšení cen o několik málo procent. Cena plynu v Evropě se odvíjí od vývoje ropy, jejíž cena od počátku roku stoupla o 15 procent. Domácnosti se musí připravit na fakt, že v nejbližších letech bude spíše tendence k postupnému zdražování energií než ke zlevňování,“ dodal Tomčiak.

Když dodavatel zdraží, lidé mohou podle energetického zákona od smlouvy s ním odstoupit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám