Hlavní obsah

Finanční desatero pro děti a rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze jsou klíčovou součástí našeho života, což bychom ve výchově dětí měli patřičně zohlednit. S finančním vzděláváním je proto dobré začít už v raném dětství a nepolevit ani v pubertě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Experti na finanční gramotnost radí hrát si s dítětem v předškolním věku na obchod. Přestože dítě ovládá nanejvýš jen základní počty, naučí se principu nakupování a pochopí, že je dobré si spořit, jestliže na něco nemá peníze.

Nástup do školy se pak nabízí jako ideální příležitost zavést kapesné, protože dítě už počítat dokáže, a rozumí tedy hodnotě jednotlivých mincí a bankovek. Zároveň by si už mělo uvědomovat, že vyděláváme pouze určité množství peněz, ze kterého platíme věci jako bydlení, jídlo i hračky.

„Kolem desátého roku věku je nejvhodnější vysvětlovat finance právě na příkladu vlastní rodiny. Tedy co je to bankovní účet, debetní či kreditní karta a k čemu slouží internetové bankovnictví,“ doporučila Veronika Kalátová z mBank.

Dítě by si mělo uvědomovat, že vyděláváme pouze určité množství peněz, ze kterého platíme věci jako bydlení, jídlo i hračky

Nejlepší je ale praxe. „Není od věci dítěti zřídit vlastní účet a vést je ke spoření na větší výdaje, třeba kolo nebo tablet. Ostatně s nástupem puberty se dítě stále více soustředí na vlastní potřeby, jejichž finanční náročnost stoupá. Náctileté tak můžeme seznámit s problematikou půjček, zejména důsledky neuváženého zadlužování. A pro rychlejší splácení je ponoukat k tomu, aby si přivydělávali na brigádách,“ dodala Kalátová.

Finanční desatero pro děti a rodiče
1. Naučte děti hospodařit6. Využijte vedení dětského účtu zdarma
Pomozte svým dětem nastavit pravidla nakládání s kapesným, aby jim vydrželo celý týden či měsícNejlevnější na trhu jsou právě účty pro děti, banky k nim navíc nabízejí benefity, jako je vyšší úročení spořicího účtu apod.
2. Dejte jim pocit důležitosti a dospělosti7. Objasněte, co jsou to elektronické peníze
Ukažte jim všechny jejich náklady, jako je stravné ve škole, mobil, koníčky či tábor. Můžete je i zahrnout do kapesnéhoNechte děti vkládat si peníze na účet, vybírat je a ovládat internetové bankovnictví
3. Učte děti šetřit8. Co je úrok na spořicích účtech
Naučte děti odkládat pravidelně ze svého kapesného alespoň 10 % na spořicí účetKasičku nahraďte spořicím účtem, na kterém se peníze zhodnocují
4. Jak zabezpečit úspory9. Platební karta a její možnosti
Vysvětlete dětem, že držet peníze doma není bezpečné, hrozí ztráta a rychlejší útrataVysvětlete fungování platební karty či limity na kartě pro internetové obchodování
5. Mějte kontrolu, dokud můžete10. Dárek do života
Do 15 let dítěte mají rodiče maximální kontrolu nad dětským účtemZaložení účtu, získání karty a pravidla spojená s kapesným jsou důležitými momenty, které určují finanční kompetenci v dospělost

Základní finanční gramotnosti by se děti samozřejmě měly naučit ve škole. Pomoc nabízí také celá řada institucí, jako Česká bankovní asociace se svým webem Finanční vzdělávání nebo iniciativou Bankéři do škol. V jeho rámci ve třídách vystupují vysocí manažeři z finančního sektoru a vysvětlují dětem kupříkladu bezpečné nakládání s penězi na internetu.

„Přesto bychom neměli nechat vše na škole či vzdělávacích projektech, ale se svými dětmi o penězích mluvit. A především jim jít příkladem jako dobří hospodáři a kompetentní uživatelé finančních služeb,“ zdůraznila Kalátová.

Kapesné učí potomky hospodařit

K odpovědnosti a soběstačnosti může dítě vést i vhodně nastavené kapesné. Ideálním intervalem vyplácení kapesného je podle odborníků měsíc, pokud však dítě nezvládá s penězi vyjít, lze mu kapesné dávat týdně.

Jeho výše se odvíjí od účelu kapesného. „Menším dětem je dáváme na sladkosti či drobné hračky, stačí jim tedy stovka či dvě měsíčně. Od desátého či dvanáctého roku věku můžeme částku navýšit o náklady na telefon, obědy nebo kroužky, které si dítě bude platit samo. Vývoji dítěte velmi prospěje, když bude disponovat vyšší částkou a ponese za sebe zodpovědnost,“ soudí Kalátová.

Pro plnění povinností tohoto druhu však dítě podle ní potřebuje vlastní účet. Malé děti si peníze na účtu beztak těžko dokážou představit, a naopak si mince a bankovky potřebují osahat a třeba si s nimi hrát, dostávají tedy kapesné v hotovosti.

Na bezhotovostní vyplácení kapesného lze přejít postupně, například je rozdělit na částku v hotovosti, určenou k útratě v cukrárně nebo za kino, a na peníze, které si šetří na účtu.

Posílání kapesného na konto nemá jen výchovný efekt, ale je navíc pohodlnější pro rodiče. Mohou si nastavit trvalý příkaz, takže potomka už nikdy nezapomenou vyplatit.

„S kapesným je totiž třeba být důslední. Mělo by se vyplácet pravidelně, aby se dítě učilo v určitém období vycházet s omezenou sumou peněz. Pokud se stane, že rodiče těsně před výplatou na kapesné nemají, je třeba situaci nepřejít mlčením, ale naopak ji dítěti vysvětlit. Rozhodně by si rodiče neměli půjčovat z kasičky svého dítěte, dávají mu tím velmi špatný příklad hospodaření,“ dodala Kalátová.

Anketa

Dáváte svým dětem kapesné?
Ano, pravidelně stejnou částku každý měsíc (týden)
45,5 %
Ano, ale nepravidelně, jen když potřebují
18,2 %
Ne
36,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kapesné naučí děti hospodařit s penězi

Vyznat se ve světě financí, umět s penězi rozumně hospodařit se v současnosti stává součástí běžné rodičovské výchovy. Tou nejméně násilnou a velmi efektivní...

Výběr článků

Načítám